ντολμαδάκια με φύλλα καπουτσίνου

15 Απριλίου 2019

Περιμένοντας να μαζέψουμε φρέσκα αμπελόφυλλα … έτοιμα τα ντολμαδάκια με φύλλα καπουτσίνου! Νοστιμότατα και πικάντικα με ιδιαίτερη γεύση και γέμιση!.. Άρεσαν πολύ σε όσους τα δοκίμασαν!!!

Ο Καπουτσίνος, η επιστημονική του ονομασία είναι Tropaeolum Majus  ανήκει στα βρώσιμα λουλούδια! Στον κήπο μας  (σε γλάστρες) τον καλλιεργούμε  εδώ και 40 χρόνια περίπου… Ήταν το αγαπημένο λουλούδι της πεθεράς μου που το ονόμαζε “λατίνι” Μία φορά  είχαμε σπείρει  και από τότε κάθε χρόνο φυτρώνει μόνος του με τα σπόρια που πέφτουν στο χώμα. Δεν θέλει ιδιαίτερη φροντίδα … Κατακλύζει τον κήπο με τα πανέμορφα φύλλα και άνθη του σε χρώματα από χρυσοκίτρινο, πορτοκαλί και αποχρώσεις του κόκκινου. Τα τελευταία χρόνια αφού διάβασα και έψαξα πολύ… ανακάλυψα ότι τρώγονται όλα τα μέρη του φυτού και άρχισα να χρησιμοποιώ στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική  φύλλα και άνθη καπουτσίνου σε συνταγές με επιτυχία… Όπως … Σαλάτα με λουλούδια ->εδώ, Σαλάτα του Πάσχα ->εδώ , γλυκό μαγιάτικο στεφάνι->εδώ , ζελέ με λουλούδια->εδώ, Σαλατα μαγιάτικη ->εδώ, Μπαβαρουάζ με λουλούδια->εδώ, Σαλάτα του Μάη->εδώ

Υλικά

  • 30 – 40 μεγάλα φύλλα από το φυτό (λουλούδι) καπουτσίνος
  • άνθη καπουτσίνου (τα πέταλα ψιλοκομμένα)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (περασμένο στον τρίφτη)
  • 5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1/3 φλιτζ. του τσαγιού μαύρες σταφίδες
  • 1/3 φλιτζ. του τσαγιού κράνμπερυ
  • 1/3 φλιτζ. του τσαγιού κουκουνάρι
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 3/4 φλιτζ. του τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • 1 /3 φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα φύλλα, αφαιρούμε τα κοτσάνια τους και τ’ αφήνουμε να στραγγίσουν ή αν θέλουμε μπορούμε να τα κάνουμε ένα ζεμάτισμα ρίχνοντας τα σε καυτό νερό. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα άνθη ψιλοκομμένα, το ρύζι, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, τα κράνμπερυ, το μαϊντανό, και 3 κ.σ. από το  ελαιόλαδο. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Με προσοχή τοποθετούμε λίγη γέμιση σε κάθε φύλλο και διπλώνουμε προσεκτικά  (όπως τυλίγουμε και με τα αμπελόφυλλα). Βάζουμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα κυκλικά με προσοχή και τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 2 φλιτζ. νερό. Ρίχνουμε και ελάχιστο αλάτι και πιπέρι.

Μαγειρεύουμε για 30′- 45′ περίπου σε χαμηλή φωτιά, αφού βάλουμε ένα πιάτο από πάνω πριν σκεπάσουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Κατά τη διάρκεια του βρασμού παρακολουθούμε και αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα για να βράσουν καλά και να μη στεγνώσουν, να μείνουν με το λαδάκι τους…  (με μελωμένη  σάλτσα ).

 

 

 

φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
Μοιράσου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.