Τραχανάς σπιτικός

30 Ιουλίου 2018

Ο δικός μας τραχανάς με τη συνταγή που τον έφτιαχνε η μαμά για το χειμώνα, κάθε χρόνο αυτή την εποχή… Χρησιμοποιούσε πάντα γάλα πρόβειο! Δεν είναι εύκολο να το βρω και τον φτιάχνω με αγελαδινό. Γίνεται εξίσου νοστιμότατος!!!

Υλικά

2 κιλά αλεύρι σκληρό (κίτρινο) και λίγο ακόμη

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κιλό γάλα πρόβειο ή κατσικίσιο

Ειδικό κόσκινο (ρεμόνι)

Σήτα κοσκινίσματος

Εκτέλεση

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη.
    Βράζουμε το γάλα σε μία μεγάλη κατσαρόλα, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το αλάτι και λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια αφού κρυώσει το μείγμα ζυμώνουμε και προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να αποκτήσουμε μία σφιχτή ζύμη. Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης όσο μία μικρή μπουκιά και τα απλώνουμε πάνω σε ένα κρεββάτι στρωμένο με καθαρό σεντόνι ή μεγάλο τραπεζομάντιλο.

 

  • Αφήνουμε για μερικές ώρες να στεγνώσουν τόσο όσο να κάνουν μια εξωτερική σκληρή κρούστα αλλά στο εσωτερικό τους να είναι μαλακά. (Προσέχουμε να μη ξεραθούν γιατί μετά δεν θα τρίβονται). Το πόσες ώρες θα μείνουν για στέγνωμα εξαρτάται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Παρακολουθούμε λοιπόν για να τα προλάβουμε στην κατάλληλη στιγμή και να τα τρίψουμε πάνω στο ειδικό εργαλείο… ένα είδος κόσκινου με τρύπες. Από κάτω πέφτει σε βουναλάκι ο τριμμένος τραχανάς. Τον κοσκινίζουμε με άλλο πιο λεπτό κόσκινο και μετά τον απλώνουμε πάλι στο κρεββάτι για να στεγνώσει τώρα καλά.

 

  • Κατά διαστήματα ανακατεύουμε και σε 4 – 6 μέρες περίπου ανάλογα και με τη θερμοκρασία θα στεγνώσει. Τον βάζουμε μετά σε μεγάλα ταψιά και τον βγάζουμε στον ήλιο για 2 – 3 μέρες σκεπασμένο με τούλι για να μην πάνε μύγες ή άλλα έντομα. Κάπου – κάπου ανακατεύουμε. Τον αποθηκεύουμε σε  σακούλες από ύφασμα, ή σε γυάλινα βάζα.
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
Μοιράσου:

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.