Γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι

13 Ιανουαρίου 2018

Υλικά

  • 1 και 1/2 κιλό μοσχάρι
  • 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 1 κιλό  ντομάτες πολύ ώριμες τριμμένες στον τρίφτη ή ένα κουτί έτοιμη τριμμένη ντομάτα
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 3/4 φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • αλάτι – πιπέρι
  • ζεστό νερό
  • τυρί τριμμένο κεφαλοτύρι ή μυζήθρα σκληρή ή παρμεζάνα

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το κρέας το κόβουμε σε μερίδες και με χαρτί κουζίνας μαζεύουμε τα πολλά νερά. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει λίγο και προσθέτουμε το κρέας, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και το αφήνουμε να ροδίσει, γυρίζοντας το από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, 2 φλιτζ. του τσαγιού νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει 50 – 60 λεπτά μέχρι να μαλακώσει (να μη λιώσει) το κρέας. Αδειάζουμε στο πήλινο, μετράμε τη σάλτσα και προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να έχουμε 6 ποτήρια περίπου υγρό ώστε να καλύπτεται αρκετά το κριθαράκι. Ρίχνουμε το κριθαράκι, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε ελαφρά να απλωθεί παντού, σκεπάζουμε το πήλινο με το καπάκι του και βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 30 – 35 λεπτά.

Προσέχουμε το φαγητό μας όταν θα είναι έτοιμο να μην είναι πολύ στεγνό, το θέλουμε λίγο ζουμερό (αν δούμε ότι στέγνωσε πολύ προσθέτουμε λίγο νερό). Και το κριθαράκι να μην είναι κολλημένο και λιωμένο πρέπει να είναι σπυρωτό. Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο, το σερβίρουμε και όποιος θέλει ρίχνει από πάνω τριμμένο τυρί.

 

φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
Μοιράσου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *