Μαραθόπιτες

29 Μαΐου 2018

 Aς απολαύσουμε το ιδιαίτερο άρωμα του μάραθου φτιάχνοντας  γευστικότατες μαραθόπιτες… 

Υλικά

 

  • Υλικά για τα φύλλα
  • 1/2 κιλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1/4 φλιτζ.  νερό ζεστό
  • 1/2 κ.γ. αλάτι

 

  • Υλικά για τη γέμιση
  • 200 – 300 γρμ. περίπου μάραθο ψιλοκομμένο (από δύο ματσάκια διαλέγουμε τα φρέσκα τρυφερά φυλλαράκια του)
  • 200 γρ. σπανάκι ή 100 γρ. σπανάκι και 100 γρ. σέσκουλα  ( καθαρισμένα, πλυμένα και ψιλοκομμένα)
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα ή 2 ξερά τριμμένα
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • επί πλέον ελαιόλαδο για το λάδωμα τω φύλλων και για το τηγάνι

Εκτέλεση

  • Ρίχνουμε σε κατσαρόλα λίγο λάδι να κάψει και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σπανάκι, τα σέσκουλα, το μάραθο, το αλάτι και μαγειρεύουμε για 15 – 20 λεπτά. Τ’ αφήνουμε να κρυώσουν μέχρι να ετοιμάσουμε τα φύλλα.

 

  • Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι. Κάνουμε στο κέντρο μια μικρή λακκούβα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το νερό. Ζυμώνουμε να γίνει η ζύμη κανονική προς μαλακή, να μην κολλάει στα δάχτυλα. (Αν χρειασθεί προσθέτουμε νερό ή αλεύρι ).

 

  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια, στο μέγεθος μικρού μανταρινιού. Επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε στρογγυλό φύλλο, με διάμετρο 20 εκ. περίπου.

 

  • Ετοιμάζουμε όλα τα φύλλα, και απλώνουμε πάνω στα μισά από 3 – 4 ( καλά γεμάτες) κουταλιές της σούπας γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα.

 

  • Βρέχουμε τις άκρες και τις πιέζουμε με τα δάχτυλά μας για να κολλήσουν. Σε αντικολλητικό τηγάνι, αφού το ζεστάνουμε πρώτα βάζουμε ελάχιστο λάδι και ψήνουμε τις μαραθόπιτες μία – μία μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, προσθέτοντας μερικές σταγόνες λάδι για κάθε πίτα.

 

  • Προσοχή! για να ψηθούν καλά οι μαραθόπιτες, πρέπει να τις γυρίζουμε συνεχώς κι από τις δύο πλευρές.

 

 

 

 

φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
Μοιράσου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *