Μπατζίνα και με καλαμποκάλευρο

18 Απριλίου 2018

Πίτα της Θεσσαλίας… η μπατζίνα!… Εύκολη και αρκετά νόστιμη …πεντανόστιμη! Χωρίς φύλλα με καλαμποκάλευρο, φέτα και κολοκύθι για όλους και για όλες τις ώρες όπως και η μπατζίνα με αλεύρι απλό το ίδιο νοστιμότατη… συνταγή->εδώ

Η γιαγιά μου παλιά έβαζε στη μπατζίνα λίπος χοιρινό όπως και σε άλλες πίτες και γλυκά…

Απλές και εύκολες συνταγές εκείνα τα χρόνια με δικά τους υλικά που πάντα υπήρχαν στο σπίτι για αλησμόνητες γεύσεις όπως η μπατζίνα… πότε με καλαμποκάλευρο…πότε με αλεύρι, κολοκύθι και τυρί και με αυγά και γάλα ή χωρίς, αλλά πάντα με την ίδια νοστιμιά που λάτρεψαν όλοι. Έμεινε να φτιάχνεται μέχρι και σήμερα…

Αρέσει πολύ σε όλους τους φίλους μας και φροντίζω πάντα να τη βρίσκουν έτοιμη ζεστή και ροδοκόκκινη!… και το σπίτι να μοσχοβολάει ακόμα από το ψήσιμο της…

Υλικά

  • 3 – 4 φλιτζ.καλαμποκάλευρο
  • 2 φλιτζ. του τσαγιού μεγάλα  κολοκύθι
  • 300 – 400 γρ. τυρί φέτα σκληρή
  • 1 – 2 αυγά
  • 3/4 φλιτζ γάλα
  • 1/2 φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ.βούτυρο ή φυτίνη
  • λίγο αλάτι ή καθόλου αν η φέτα είναι πολύ αλμυρή
  • λίγο νερό (όσο πάρει για να γίνει ο χυλός παχύρρευστος)

Εκτέλεση

• Παίρνουμε πράσινο αρκετά μεγάλο κολοκύθι το τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη (δίνει περισσότερη νοστιμιά). Το χειμώνα χρησιμοποιούμε κίτρινο κολοκύθι, το ξύνουμε και αν είναι πολύ σκληρό τα βράζουμε λίγο με ένα ποτήρι νερό μέχρι να μαλακώσει.

• Σε μία λεκάνη βάζουμε το καλαμποκάλευρο, το νερό, το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι (αν χρειάζεται), τη φέτα ( κρατάμε λίγη για να ρίξουμε στο τέλος από πάνω) το κολοκύθι και αν θέλουμε τα αυγά και το μισό γάλα. Αν βάλουμε γάλα μειώνουμε την ποσότητα του νερού. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα να γίνει πηχτός χυλός. Αν μας φαίνεται αραιός προσθέτουμε λίγο καλαμποκάλευρο και αν είναι πολύ πηχτός τον αραιώνουμε με λίγο νερό.

• Ρίχνουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψί (με το μισό βούτυρο) για να μην κολλήσει η μπατζίνα. (Γι’ αυτή την ποσότητα υλικών θέλουμε ταψί Νο 30 εκ. περίπου. Αν διπλασιάσουμε τα υλικά θα χρησιμοποιήσουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου της κουζίνας μας).

• Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί, σκορπάμε από πάνω το τυρί που κρατήσαμε και το το υπόλοιπο βούτυρο, ραντίζουμε με το άλλο μισό γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 50 έως 60 λεπτά περίπου και πάντα ανάλογα με το φούρνο μας μέχρι να ροδίσει καλά.

φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
Μοιράσου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *