Σπανακοτυρόπιτα

28 Μαρτίου 2019

Υλικά

 Για τα φύλλα 

  • αν φτιάξουμε δικά μας συνταγή ->εδώ
  • διαφορετικά 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο

 

Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1-2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 400 – 500 γρ. τυρί (φέτα)
  • 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο για τα χόρτα
  • 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων και του ταψιού
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • ( Αν  θέλουμε την πίτα μας  νηστίσιμη παραλείπουμε το τυρί).

Εκτέλεση

  • αθαρίζουμε και κόβουμε το σπανάκι, το πλένουμε καλά και το στύβουμε  να φύγουν τα πολλά υγρά του. Το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ,  ρίχνουμε τα πράσα, τα κρεμμύδια, το λάδι, το αλάτι (στην περίπτωση που η φέτα είναι αλμυρή δεν ρίχνουμε αλάτι) και ανακατεύουμε.

 

  • Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου, στρώνουμε πρώτα 4 φύλλα το κάθε ένα αλειμμένο με λάδι. Ρίχνουμε τα μισά χόρτα τα απλώνουμε ομοιόμορφα και από πάνω το μισό τυρί τριμμένο με το χέρι. Στη συνέχεια στρώνουμε κι΄άλλο ένα ή δύο φύλλα, λαδωμένα μεταξύ τους και ρίχνουμε τα υπόλοιπα χόρτα και το υπόλοιπο τυρί τριμμένο. Αν θέλουμε την πίτα νηστίσιμη, παραλείπουμε το τυρί.

 

  • Απλώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα λαδωμένα μεταξύ τους. Μαζεύουμε τις άκρες που προεξέχουν από το ταψί, απ΄ έξω προς τα μέσα σχηματίζοντας ένα (κόθρο) και αλείφουμε  με λάδι. Βρέχουμε το χέρι μας με νερό και ραντίζουμε λίγο από πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για μία ώρα περίπου ανάλογα με το φούρνο μας μέχρι η πίτα μας να ροδοκοκκινίσει.
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
Μοιράσου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.