Βασιλόπιτα φυλλωτή μπουγάτσα

29 Δεκεμβρίου 2017

…έθιμο Πρωτοχρονιάς σε πολλά μέρη της Ελλάδας η φυλλωτή μπουγάτσα ως βασιλόπιτα. Σε κάποιες περιοχές ιδιαίτερα στις αγροτικές, ανάμεσα στα φύλλα έβαζαν (ίσως το συνηθίζουν ακόμα) σύκα, σταφίδες, σπόρους από δημητριακά και όσπρια για  καλή σοδειά…

Τη λέμε φυλλωτή γιατί γίνεται από χοντρά φύλλα ζύμης.

 

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 2 φακελάκια μαγιά
  •  λίγο χλιαρό νερό
  • 1/4 φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο
  • προαιρετικά σύκα και σταφίδες

για επάλειψη στο τέλος μετά το ψήσιμο

  • 1/4 φλιτζ. του τσαγιού χλιαρό νερό
  • 2 κ.σ.ζ’αχαρη

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ βάζουμε 1/2 φλιτζ. χλιαρό νερό και τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στο μείγμα της μαγιάς και κάνουμε ένα αραιό χυλό. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και από πάνω με πετσέτες ή βάζουμε το μπολ σε πολύ χλιαρό φούρνο και περιμένουμε να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου 30΄.

 

  • Σε μία μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Βάζουμε τη ζύμη με τη μαγιά και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο – λίγο χλιαρό νερό μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη, να πλάθεται και να μη κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι ή χλιαρό νερό για να πετύχουμε τη ζύμη που θέλουμε.

 

  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο, τρία ή τέσσερα ίσα κομμάτια (κρατάμε λίγο ζυμάρι για να κάνουμε κάποιο στόλισμα στο τέλος). Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε πάνω το πρώτο κομμάτι από τη ζύμη έτσι ώστε να πετύχουμε ένα φύλλο χοντρό. Λαδώνουμε καλά την επιφάνειά του και πάνω ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι σε φύλλο. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης. (Αν θέλουμε ανάμεσα στα φύλλα βάζουμε σύκα και σταφίδες).  Κάνουμε κάποια σχέδια με το ζυμάρι που κρατήσαμε και στολίζουμε τη βασιλόπιτα – μπουγάτσα – ψωμί.
    Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο 1 ώρα περίπου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 200 βαθμούς C περίπου 1 ώρα ανάλογα με το φούρνο μας.

 

  • Μόλις βγει από το φούρνο, αλείφουμε με τη ζάχαρη που θα τη λιώσουμε στο χλιαρό νερό. Μετά από λίγα λεπτά τη βγάζουμε από το ταψί και την τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσει.

 

φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
Μοιράσου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *