Πατσάς

17 Ιανουαρίου 2018

…θρεπτικός, ευεργετικός στο στομάχι… Παραδοσιακή σούπα, ιδανική για τους ξενύχτηδες και θερμαντική για τις κρύες  μέρες και τις παγωνιές του Χειμώνα!!!

Υλικά

  • 1 ½ κιλό πόδια χοιρινά καλά καθαρισμένα και πλυμένα
  • 2 κρεμμύδι
  • σκόρδα (5 σκελίδες)
  • 2 φύλλα δάφνης
  • πιπέρι – αλάτι
  • μπούκοβο (κόκκινες καυτερές πιπεριές, ψιλοκομμένες μαζί με τους σπόρους)
    Για το σκορδοστούμπι:
  • 1 κεφάλι (σκελίδες σκόρδου) πολτοποιημένες
  • ξίδι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τα πόδια προσθέτουμε νερό και τοποθετούμε στη φωτιά. Αφού πάρουν μια βράση αδειάζουμε το νερό και ρίχνουμε άλλο καθαρό στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα φύλλα δάφνης. Αφήνουμε να βράσουν και ξαφρίζουμε κατά διαστήματα αν χρειαστεί. Όταν μαλακώσουν αρκετά, προσθέτουμε το αλάτι. Συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για 3 ώρες περίπου και προσέχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε ζεστό νερό.

 

  • Βγάζουμε τα πόδια από την κατσαρόλα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, ξεκοκαλίζουμε (αφαιρούμε τα κόκαλα) και ψιλοκόβουμε τον πατσά. Σουρώνουμε το ζουμί, το ρίχνουμε και πάλι στην κατσαρόλα μαζί με τον πατσά και ανακατεύουμε. Ελέγχουμε για αλάτι, προσθέτουμε το πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15 λεπτά.

 

  • Για να φτιάξουμε το σκορδοστούμπι, βάζουμε σε μπουκάλι με ξίδι τις πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδου ή σε ένα μπολ ή σαλτσιέρα. Σερβίρουμε τον πατσά σε βαθιά πιάτα, ρίχνουμε σκορδοστούμπι και πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με μπούκοβο.

 

 

 

φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
Μοιράσου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.