Μαριναρισμένος γαύρος και σκουμπρί του Κώστα

15 Νοεμβρίου 2017
"

Τεχνίτης στο φιλετάρισμα των ψαριών ο αγαπημένος μας φίλος Κώστας… Σερραίος και ωραίος! Αδελφικοί φίλοι με τον Γιάννη (το σύζυγό μου) από τα μαθητικά τους χρόνια… Τώρα έδεσα κι εγώ μαζί τους αφού έχω ταιριάξει πολύ με τη γυναίκα του Κώστα… κι έγιναν αγαπημένοι μου καλοί φίλοι. Κάνουμε ωραία παρέα συνήθως τα Καλοκαίρια που βρισκόμαστε κοντά τους και απολαμβάνουμε τα νόστιμα μεζεδάκια που μας ετοιμάζει ο Κώστας… γεια στα χέρια του.

Φιλετάρει ολόφρεσκο γαύρο, σκουμπρί, σαρδέλα κ. α. …

Με τα μαγικά του κόλπα… σε λίγες μέρες είναι έτοιμα μαριναρισμένα, να τα απολαύσουμε ως πρώτο αγαπημένο μεζέ με το τσίπουρο που φτιάχνει ο ίδιος…

Μας μοιράζει τη συνταγή και τα μυστικά του για να τα ετοιμάσουμου κι εμείς… μεζεδάκια  για τσιπουροκατάσταση και όχι μόνο…

 

"

Υλικά

  • 1 κιλό γαύρο πολύ φρέσκο ή μικρά σκουμπρί
  • χυμό από 1 λεμόνι και φέτες λεμονιού
  • ξίδι καλής ποιότητας
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
  • αρκετό αλάτι χοντρό
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

  • Πλένoυμε και καθαρίζουμε το γαύρο κόβοντας με τα δάχτυλα το κεφάλι και τραβώντας ταυτόχρονα τα εντόσθιά τους. Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε και μικρά σκουμπρί ή σαρδέλες. Ανοίγουμε όμως την κοιλιά τους και αφαιρούμε προσεκτικά τη ραχοκοκαλιά. (Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε αν θέλουμε και με το γαύρο).

 

  • Ξεπλένουμε με κρύο νερό, στραγγίζουμε καλά και τοποθετούμε τα ψαράκια το ένα δίπλα στο άλλο σε γυάλινο ή πλαστικό σκεύος (ποτέ σε μεταλλικό κάτι ξέρει ο Κώστας) και σκεπάζουμε με χονδρό αλάτι. Τοποθετούμε από πάνω μια δεύτερη σειρά. Αλατίζουμε ξανά τόσο ώστε να μη φαίνονται καθόλου τα ψάρια . Συνεχίζουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα ψαράκια μας. Κλείνουμε καλά το σκεύος και το βάζουμε στο ψυγείο. Το αφήνετε 4-5 ώρες, να μαριναριστούν (να ψηθούν με το αλάτι), μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να ασπρίσουν.

 

  • Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε με ξίδι και τα τοποθετούμε ξανά με σειρά σε ένα μπολ. Τα πασπαλίζουμε με το σκόρδο κομμένο σε φετούλες τις πιπεριές, τις φέτες λεμονιού και περιχύνουμε με μείγμα από ελαιόλαδο και ξίδι (σχεδόν να τα σκεπάζει) ¼ ξίδι, ¾ ελαιόλαδο. Τα διατηρούμε στο ψυγείο. Επειδή το λάδι παγώνει, πριν τα σερβίρουμε τ’αφήνουμε 5 λεπτά εκτός ψυγείου, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και έτοιμο το μεζεδάκι μας!

φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
Μοιράσου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *