Χταποδόπιτα Μαρώνειας

13 Ιουνίου 2018

Η γευστικότατη χταποδόπιτα της Μαρώνειας που πήρε βραβείο, το Σάββατο στις 9 Ιουνίου σε διαγωνισμό πίτας στην Αλεξανδρούπολη!!!

 

Συγχαρητήρια στη Μελαχροινή που την έφτιαξε… η οποία χαρούμενη για τη δημιουργία της μας πληροφορεί: «Η χταποδόπιτά μου κέρδισε γευστικά τους 10 σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων βόρειας Ελλάδας και πήρε το 5ο βραβείο ανάμεσα σε 360 πίτες θεϊκές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό που οργάνωσε ο σύλλογος Αγ. Γεώργιος Αγνάντιας Έβρου.
Η συμμετοχή μου έφερε την Μαρώνεια Ροδόπης στο προσκήνιο ανάμεσα σε δεκάδες χωριά και συλλόγους απ όλη την Θράκη με γυναίκες όλων των ηλικιών και την συμμετοχή και τριών ανδρών”.

Υλικά

  • 1 κιλό χταπόδια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 4 ώριμες ντομάτες
  • μια κουταλιά κουρκουμά προαιρετικά
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • μάραθο
  • λίγο ξύδι
  • πιπέρι και αλάτι
  • δαφνόφυλλο
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • 1 φλιτζανάκι ρύζι καρολίνα
  • λίγο ελαιόλαδο

 

Για το φύλλο κουρού

  • μια πλάκα μαργαρίνη
  • 1 κιλό αλεύρι
  • γιαούρτι πρόβειο ένα κεσεδάκι

1 ποτήρι ελαιόλαδο

1 κουταλάκι γλυκου μπέικιν γεμάτο

Εκτέλεση

Γίνοvται δύο φύλλα το ένα μεγαλύτερο για να κάνουμε τον κόθρο.
{Μεγαλώνουμε την δόση για να κρατήσουμε ζυμάρι που θα στολίσουμε την πίτα για να πλάσουμε το χταπόδι}
Βράζουμε το χταπόδι αφού το έχουμε καθαρίσει σε νερό κι όταν κρυώσει το ψιλοκόβουμε. Μετά σοτάρουμε το κρεμμύδι σκόρδο με την ντομάτα και όλα τα μυρωδικά να γίνει μια ωραία σαλτσούλα. Ρίχνουμε και το χταποδάκι να ομογενοποιηθούν.
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το ρύζι με λίγο αλάτι και βουτυράκι.Το ρίχνουμε στην σάλτσα με το χταπόδι κι ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε και το μοσχοκάρυδο.
Στρώνουμε στο ταψί το μεγαλύτερο φύλλο κάτω απλώνουμε το γόμο σε όλη την πίτα βάζουμε το πάνω φύλο και κλείνουμε τον κόθρο.
Αλείφουμε με λάδι την επιφάνεια ή με μαύρο τσάι.
Την ψήνουμε περίπου για μια ώρα στους 180 βαθμούς αναλόγως με το φούρνο.
Γίνεται και με απλά παραδοσιακά φύλλα πίτας .
Καλή όρεξη!

 

φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
Μοιράσου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *