Κουλουράκια – τσουρεκάκια

6 Απριλίου 2018

Υλικά

  • 800-1000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 και ¾ φλιτζ. του τσαγιού (275 γρ.) ζάχαρη
  • 200 γρ βούτυρο
  • 1 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 3 αβγά και ένα ασπράδι (τον κρόκο τον κρατάμε για το άλειμμα πριν το ψήσιμο) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 φλιτζ. του τσαγιού φρέσκο γάλα χλιαρό
  • 1 και μισή κ.σ μαχλέπι σε σκόνη
  • 1 κ. γ. κακουλέ σε σκόνη
  • λίγο σουσάμι και μαυροκούκι

Εκτέλεση

  • Σε μια λεκάνη χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη καλά μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τη μαγιά, ένα – ένα τα αυγά, το ασπράδι, συνεχίζουμε το χτύπημα και ρίχνουμε το μαχλέπι, το κακουλέ και το γάλα. Προσθέτουμε λίγο – λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει κανονική – εύπλαστη και να μην κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης και στα χέρια μας. Αφήνουμε για 20 έως 30 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη.

 

  • Πλάθουμε κουλουράκια σε σχήματα που θέλουμε. Τ’ αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν, τ’ αλείφουμε με τον κρόκο αραιωμένο με λίγο γάλα χλιαρό, τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το μαυροκούκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 15  λεπτά περίπου, ανάλογα με το φούρνο μας μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
Μοιράσου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.