Ζελέ γιαούρτι με λουλούδια

8 Μάϊου 2018

Υλικά

  • Γιά το διάφανο ζελέ

 

  • 6 φύλλα ζελατίνης (10 γρ.)
  • 2 ποτήρια νερό (500 ml)
  • 1/4 φλιτζ. του τσαγιού μέλι ή ζάχαρη (προσθέτουμε ή αφαιρούμε, αναλόγως τη γλύκα που θέλουμε)  ή τίποτα (ούτε ζάχαρη ούτε μέλι) για να έχει μεγαλύτερη διαφάνεια το ζελέ
  • βρώσιμα λουλούδια (πανσέδες, καπουτσίνοι, γεράνια, πασχαλιές, τριαντάφυλλα, βιολέτες κ.α. – ότι θέλουμε – προσοχή όμως να είναι βρώσιμα. Αυτά που σας αναφέρω είναι… τα έχω χρησιμοποιήσει. Αν δεν γνωρίζετε τα άνθη…ενημερωθείτε από ειδικά υπεύθυνα site και βιβλία, από ειδικούς, για να είστε σίγουροι ;oti τρώγονται. Κάποια μπορεί να είναι τοξικά).

Για το ζελέ γιαούρτι

  • 1 φλιτζ. του τσαγιού γιαούρτι με 2% λιπαρά
  • 200 ml. γάλα
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 6 φύλλα ζελατίνης (10 γρ.)
  • 2 κ.σ. σιρόπι από μύρτα ή ότι άλλο σιρόπι έχουμε για να χρωματίσουμε και να δώσουμε γεύση στο 1/3 από το γιαούρτι.

20 ποτηράκια, μπολάκια ή φορμάκια

Εκτέλεση

  • Πλένουμε απαλά τα λουλούδια και τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν.

 

  • Ετοιμάζουμε το διάφανο ζελέ

 

  •  Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό να μουλιάσουν για 5 – 6 λεπτά.
  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε αρκετά το νερό μέχρι να κάψει αρκετά (δεν χρειάζεται να βράσει). Ρίχνουμε το μέλι ή τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη ζελατίνη αφού πρώτα τη στραγγίσουμε από το νερό και τη στύψουμε. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει στο καυτό νερό.

 

  •  Ετοιμάζουμε τα μπολάκια

 

  • Μοιράζουμε το διάφανο ζελέ σε φορμάκια, μπολάκια ή ποτηράκια (υπολογίζουμε να καλύπτεται ένα έως ενάμιση εκατοστό περίπου η βάση σε κάθε ποτηράκι). Αφήνουμε να κρυώσουν και μόλις αρχίζουν να πήζουν ελαφρώς με προσοχή τοποθετούμε τα λουλούδια πάνω στο διάφανο ζελέ ανάποδα. Η καλή τους πλευρά να εφάπτεται με το ζελέ. Εγώ χρησιμοποίησα βιολέτες από τον κήπο μου… που τώρα είναι ανθισμένες!

 

  • Τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει καλά το ζελέ.

 

  • Ετοιμάζουμε το γιαούρτι

 

  • Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό για 5-6 λεπτά. Βάζουμε το γάλα σε ένα μικρό κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε αρκετά μέχρι να κάψει σε μέτρια φωτιά. Στύβουμε καλά τη ζελατίνη και τη διαλύουμε μέσα στο καυτό γάλα.  Ρίχνουμε και το μέλι και ανακατεύουμε καλά να λιώσει. Προσθέτουμε το γιαούρτι ενώ ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να γίνει το μείγμα κρέμα. Σε ένα μπολάκι αδειάζουμε το 1/3 από το μείγμα γιαουρτιού και ρίχνουμε το σιρόπι από τα μύρτα ή κάποιο άλλο σιρόπι ή χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη.

 

  • Βγάζουμε από το ψυγείο τα ποτηράκια με το παγωμένο ζελέ και ρίχνουμε πάνω από τα λουλούδια το μείγμα με το λευκό γιαούρτι. Αφήνουμε κενό για να προσθέσουμε αργότερα και το χρωματιστό γιαούρτι, (αφού πρώτα παγώσει η πρώτη στρώση με το λευκό). Βάζουμε στο ψυγείο και περιμένουμε για 1 ώρα περίπου να παγώσει (να πήξει).

 

  • Αφού παγώσει και το λευκό γιαούρτι ρίχνουμε από πάνω το χρωματιστό  από λίγο σε όλα ποτηράκια ή μπολάκια. Τα ξαναβάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες να παγώσουν καλά. Καλό είναι να τα φτιάξουμε από την προηγούμενη μέρα ώστε να μείνουν ένα βράδυ στο ψυγείο. Την επομένη τα ξεφορμάρουμε με προσοχή. Βυθίζουμε κάθε ποτηράκι σε καυτό νερό για λίγα δευτερόλεπτα και μετά με το πιατάκια σερβιρίσματος σκεπάζουμε το μπολ, με το ένα χέρι κρατάμε το πιατάκι και με το άλλο γυρίζουμε ανάποδα το μπολ μέσα στο πιατάκι με μια κίνηση. Έτσι έχει έλθει το ζελέ γιαούρτι από κάτω και από πάνω το διάφανο ζελέ με τα λουλούδια. Έτοιμο, εντυπωσιακό!… δροσερό και απολαυστικό!!!
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
Μοιράσου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *