Τσουρέκια του Φούρναρη

5 Απριλίου 2017

…συνταγή του φούρναρη απ’ το τετράδιο της νονάς Καίτης! Και μια ακόμα  συνταγή για λαχταριστά τσουρέκια -> εδώ

 

Υλικά

  • 2 και 1/2 κιλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 180 γραμ. μαγιά
  • 300 γραμ. βούτυρο
  • 750 γραμ. ζάχαρη (αν δεν τα θέλουμε πολύ γλυκά χρησιμοποιούμε λιγότερη ζάχαρη)
  • 600 ml γάλα χλιαρό
  • 6 αυγά
  • 2 κ.σ. μαχλέπι κοπανισμένο
  • λίγο αλάτι στη μύτη του κουταλιού
  • 1 αυγό χτυπημένο για το άλειμμα πριν το ψήσιμο
  • 1 κ.σ σουσάμι για πασπάλισμα
  • 1 κ.σ. μαυροκκούκι για πασπάλισμα
  • χλιαρό νερό

Εκτέλεση

  • Σε μια λεκάνη ρίχνουμε 1 και 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό και τη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί η μαγιά, προσθέτουμε μισό κιλό από το  αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει.

 

  • Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη σε μία λεκάνη και μόλις αφρατέψουν τα ρίχνουμε στο μείγμα της μαγιάς. Προσθέτουμε το μαχλέπι, το αλάτι και λίγο – λίγο το αλεύρι και το χλιαρό γάλα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Ζυμώνουμε αφού αλείφουμε κάθε τόσο τα χέρια μας με βούτυρο. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να τελειώσει το βούτυρο και μόλις είναι έτοιμη η ζύμη τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες μέχρι να γίνει η ζύμη, (να διπλασιαστεί ο όγκος της).

 

  • Πλάθουμε τη ζύμη σε διάφορα σχήματα. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα του φούρνου αφού πρώτα στρώσουμε λαδόχαρτο. Τα αφήνουμε πάλι σε χλιαρό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο για 30΄περίπου.

 

  • Τα αλείφουμε με το αυγό, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκκούκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C, στις αντιστάσεις πάνω- κάτω για 20 – 25 λεπτά περίπου, ανάλογα με το φούρνο μας.
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
Μοιράσου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.