Ροξάκια

6 Φεβρουαρίου 2018

Η καλύτερη συνταγή που υπάρχει για ροξάκια! Της Νίκης από την Ξάνθη!

Υλικά

  • 1 ποτήρι μέτριο σπορέλαιο (ηλιέλαιο)
  • 1 ποτήρι μέτριο γάλα χλιαρό
  • 50 γρ. νοπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 1 φακελάκι μπεικιν παουντερ
  • 2 αυγά
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κιλ. αλεύρι περίπου (όσο πάρει να γίνει η ζύμη μαλακή)
  • 2 κ.γ κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 2 & 1/2 κ.σ. κακάο
  • λίγο κονιάκ ή λικέρ βύσινο

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

  • 4 ποτήρια ζάχαρη (1 κιλό)
  • 5 ποτήρια νερό
  • 2 βανίλιες

Εκτέλεση

  • Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη (εκτός από το κακάο, την κανέλα, το γαρίφαλο και το κονιάκ ή λικέρ) σε μια λεκάνη. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε, θέλουμε μια ζύμη μαλακή. Τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη. Στο ¼ της ζύμης προσθέτουμε το κακάο, την κανέλα, το γαρίφαλο και το κονιάκ ή το λικέρ. Χωρίζουμε τη ζύμη με το κακάο σε τρία μέρη και πλάθουμε μπαστουνάκια πάχους 1 εκατ. περίπου. Έτσι έχουμε τρία κομμάτια απλής ζύμης και τρία κομμάτια με κακάο).

 

  • Ανοίγουμε τη λευκή ζύμη και βάζουμε το μπαστουνάκι με το κακάο στην άκρη, τυλίγουμε και κάνουμε ρολό το οποίο κόβουμε σε ροδέλες (ροξάκια) πάχους ενός εκατοστού.

 

  • Τοποθετούμε τα ροξάκια σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί σε κάποια απόσταση το ένα από το άλλο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ή 180 βαθμούς C για 15 έως 20 λεπτά περίπου (ανάλογα με το φούρνο μας) μέχρι να ροδίσουν.

 

  • Αφού ψηθούν τα βγάζουμε από το φούρνο και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν.

 

  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι  και στα 5 λεπτά βρασμού με μία κουτάλα (βρέχουμε) ρίχνουμε σιρόπι στα ροξάκια.  Ξαναβράζουμε το υπόλοιπο σιρόπι για 5 λεπτά και πάλι  βρέχουμε τα ροξάκια. Μετά στο ταψί ή σε όποιο άλλο σκεύος τα έχουμε αραδιασμένα, ρίχνουμε από πάνω τους το υπόλοιπο σιρόπι καυτό. Αφήνουμε μέχρι να ρουφήξουν όλο το σιρόπι.

 

  • Προσοχή τα ροξάκια κρύα, το σιρόπι ζεστό (βραστό)!!!   Καλή επιτυχία!!!

 

 

φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
Μοιράσου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *