Δεν υπάρχει ελληνική αυλή, κήπος, μπαλκόνι… που να μην έχει έστω και μια γάστρα με βασιλικό!
Θυμάμαι τον κήπο στο πατρικό που πάντα φρόντιζε η μαμά να υπάρχουν διάφορα είδη, σγουρός, λεπτόφυλλος, πλατύφυλλος βασιλικός κ.ά. Φύτευε πάντα βασιλικούς και ανάμεσα στις ντοματιές για να έχουν καλύτερη γεύση οι ντομάτες και να προστατεύονται από διάφορες αρρώστιες και έντομα (παράσιτα).

 

Η καλλιέργειά του είναι εύκολη. Μεγαλώνει γρήγορα και αγαπά ηλιόλουστες θέσεις στον κήπο. Ευδοκιμεί καλύτερα σε πλούσιο και υγρό χώμα. Θέλει συχνό πότισμα και ειδικά τις ζεστές μέρες καθημερινό. Υπάρχουν πάνω από 150 είδη βασιλικού σε όλο τον κόσμο με παραλλαγές στο άρωμά (λεμονάτος, κανέλας κ.α.) και με παραλλαγές στα φύλλα (λεπτόφυλλος, σγουρός, με μοβ χρώμα, βασιλικός θάμνος, πλατύφυλλος, βασιλικός μαρούλι με πολύ μεγάλα φύλλα κ.α.) Απαραίτητο το κορφολόγημα του για να μείνει φουντωτός, και να αποκτήσει το επιθυμητό στρογγυλό σχήμα. Αν δεν κλαδευτεί θα γίνει ψηλός με αραιό φύλλωμα.


Είναι ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό αρωματικό φυτό – βότανο, γνωστό για την ευχάριστη μυρωδιά του και για τις χρήσεις του στην μαγειρική και τη βοτανολογία. Χρησιμοποιείται σε πολλές κουζίνες του κόσμου και θεωρείται από πολλούς συγγραφείς μαγειρικής, «ο βασιλιάς των βοτάνων». Ταιριάζει πολύ σε σαλάτες, σούπες, σάλτσες ειδικά με ντομάτα, και τα φρέσκα φύλλα του σε πολλά μαγειρεμένα φαγητά. Γνωστή και η ιταλική σάλτσα πέστο με κύριο συστατικό της το βασιλικό.

 

Φύλλα βασιλικού μαζεύουμε όλο το χρόνο αλλά το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή γιατί είναι πλούσια σε αιθέρια έλαια.Τα πλένουμε, τα στεγνώνουμε και τα απλώνουμε σε μια καθαρή πετσέτα. Τα αποξεραίνουμε σε σκοτεινό καλά αεριζόμενο χώρο (όχι στον ήλιο). Αφού ξεραθούν τα φυλάμε σε  σακουλάκι από ύφασμα ή γυάλινο βάζο. Φρέσκο βασιλικό μπορούμε να φυλάξουμε στην κατάψυξη ως κλαράκια αεροστεγώς κλεισμένα ή ψιλοκόβουμε τα φύλλα και με λίγο νερό κάνουμε ένα μείγμα, το μοιράζουμε σε παγοθήκες και τις βάζουμε στην κατάψυξη. Όταν χρειαζόμαστε βασιλικό βγάζουμε ένα παγάκι και το χρησιμοποιούμε.

 

Ως βότανο, θεωρείται καλό διουρητικό, καταπολεμά τον πονοκέφαλο, το στομαχόπονο, το στρες, το άγχος, την πνευματική κόπωση και βοηθά στη μνήμη. Συνιστάται για τη ναυτία και τη ζάλη. Τονώνει το νευρικό σύστημα, ανακουφίζει το βήχα, κάνει καλό στη γρίπη, το κρύωμα, την κατάθλιψη και την ατονία. Στην αρχαιότητα τον χρησιμοποιούσαν ως επίθεμα να καταπραΰνει τα τσιμπήματα από τα έντομα κ.α.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ 1 (2)