Η βλάστηση σιγά – σιγά αρχίζει και τα πρώτα χρώματα στον κήπο μας δειλά κάνουν την εμφάνισή τους. Αν και είμαστε ακόμα στο Χειμώνα, μας θυμίζουν ότι η Άνοιξη δεν είναι μακριά.

 

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που αρχίζουμε  τις εργασίες στον κήπο μας περιμένοντας τη νέα εποχή. 

 

Σπέρνουμε 

Ετοιμάζουμε φυτώριο και σπέρνουμε (για πρώιμη παραγωγή) ντομάτες, πιπεριές, κ.α. σε θερμοκήπια ή μέσα στο σπίτι σε φωτεινό και ζεστό μέρος. Επίσης αρχίζουμε να σπέρνουμε φυτά που ανθίζουν την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού (βασιλικό, πετούνιες, κατιφέδες κ.α.). Καθαρίζουμε καλά τα δοχεία που θα χρησιμοποιήσουμε και τα κρατάμε σε εσωτερικό χώρο μέχρι να τα μεταφυτέψουμε έξω όταν φτιάξει ο καιρός.

Φύτευση-μεταφύτευση-πολλαπλασιασμός

Φυτεύουμε ανοιξιάτικους βολβούς ( λίλιουμ, κάλλες, τουλίπες, γλαδιόλες, αγάπανθο, αμαρυλίδες,  μιγκέ,  αστίλβες).
Είναι λίγο αργά βέβαια, έπρεπε να είχαν φυτευθεί το φθινόπωρο αλλά και πάλι υπάρχει λύση. Μπορούμε να βρούμε έτοιμους φυτρωμένους βολβούς στο εμπόριο.  Απλά τους φυτεύουμε σε μικρά κενά στα παρτέρια ή  ανάμεσα σε θάμνους και την άνοιξη θα έχουμε τα άνθη τους.
Οι κρόκοι, οι νάρκισσοι, οι φρέζες, οι ίριδες,  και οι υάκινθοι που φυτέψαμε το Φθινόπωρο αρχίζουν σιγά – σιγά να ανθίζουν, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την περιοχή.

Αν δεν έχει παγωνιά φυτεύουμε γυμνόριζα (δέντρα οπωροφόρα, καλλωπιστικά, θάμνους, γυμνόριζες τριανταφυλλιές και αναρριχητικά φυτά). Διαφορετικά η φύτευση μπορεί να γίνει μέχρι τα τέλη της  Άνοιξης (δεν υπάρχει καμιά βιασύνη).

Μεταφυτεύονται στην οριστική τους θέση στο λαχανόκηπο ανοιξιάτικα λάχανα, σπαράγγια, αγκινάρες και καρότα. Επίσης μεταφυτεύουμε στην οριστική τους θέση λουλούδια που είχαμε σπείρει τους προηγούμενους μήνες. Πολλαπλασιάζουμε τα χρυσάνθεμα, χωρίζουμε τη ρίζα τους σε περισσότερα μέρη, τα φυτεύουμε και έτσι έχουμε περισσότερα νέα φυτά.

Πότισμα 

Και αυτό το μήνα επειδή οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να είναι χαμηλές. Αποφεύγουμε τα συχνά και έντονα ποτίσματα εκτός από συγκεκριμένα φυτά που μπορεί να χρειάζονται ειδική μεταχείριση. Το πότισμα πρέπει να γίνεται με προσοχή. Ποτέ δεν ποτίζουμε τα φυτά μας νωρίς το πρωί, αργά το απόγευμα ή το βράδυ γιατί με τη μείωση της θερμοκρασίας το νερό μπορεί να παγώσει και να τα καταστρέψει. Γι΄αυτό το λόγο πρέπει να ποτίζουμε αργά το πρωί ή το μεσημέρι.

Κλάδεμα 

Κλαδεύουμε θάμνους, φράκτες, τριανταφυλλιές, καθώς και καλλωπιστικά και οπωροφόρα δέντρα (εφ΄όσον φυσικά οι θερμοκρασίες δεν θα είναι εξαιρετικά χαμηλές). Δεν κλαδεύουμε όμως τώρα όσα έχουν ανθοφορία  (π.χ. γλιτσίνια) γιατί τα μπουμπούκια τους είναι ήδη σχηματισμένα . Κάνουμε το κλάδεμα όταν η ανθοφορία τους τελειώσει. Αντίθετα, τώρα θα πρέπει να κλαδέψουμε τα αναρριχώμενα (π.χ. αγιόκλημα, γιασεμί, μπουκαμβίλια)  που ανθίζουν αργά την ΄Ανοιξη και το Καλοκαίρι. Αφαιρούμε κατ΄αρχήν όλα τα ξερά ή σπασμένα κλαδιά και αραιώνουμε λίγο  κυρίως στο κέντρο ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα και ο ήλιος να περνάει μέσα από τα κλαδιά και να φτάνει παντού.

Επίσης τώρα είναι η στιγμή για να κλαδέψουμε τα κωνοφόρα, αν θέλουμε να μειώσουμε το ύψος και να διατηρήσουμε το σχήμα τους. Πάντα όμως προσέχουμε τις καιρικές συνθήκες. Δεν κλαδεύουμε όταν έχει παγετό.


Διάφορες εργασίες 
Σενεχίζουμε να φροντίζουμε  και να προστατεύουμε τα πιο ευαίσθητα φυτά μας από τον παγετό, τον παγωμένο αέρα και τις δυνατές βροχές. Έχουμε στο εσωτερικό του σπιτιού φυτά που είναι ευπαθή στο κρύο και υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν από τον παγετό.
Επιλέγουμε τα λουλούδια και τα φυτά που θα σπείρουμε και θα φυτέψουμε, τις μέρες φυσικά που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Συγκομιδή 

Λεμόνια , πορτοκάλια , μανταρίνια, κλημεντίνες,  κουνουπίδι , λάχανο, καρότα, μαρούλια , ραδίκια, άνηθος, μαϊντανό, μάραθο,  μπρόκολο, παντζάρι, πράσα,  σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι κ.α.