ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ … καινούργια χρονιά … ευχόμαστε και ελπίζουμε να είναι γεμάτη με υγεία, ευτυχία, ειρήνη, δημιουργία, χαρές, ολάνθιστη και στις καρδιές μας και στους κήπους μας…

 

Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα. Οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν να ασχοληθούμε πολύ με τα φυτά που πάντα η φροντίδα τους μας ευχαριστεί και μας ηρεμεί. Χρειάζονται όμως και αυτό το μήνα περιποίηση. Το πρώτο που θα κάνουμε είναι να τα προφυλάξουμε από τον παγετό. Τα προστατεύουμε καλύπτοντας με νάιλον, ιδιαίτερα τα πιο ευαίσθητα όπως οι κάκτοι, οι γαρδένιες κ.α. Σε περίπτωση που ρίξει πολύ χιόνι, καθαρίζουμε τα κλαδιά για να μη σπάσουν από το βάρος του.

Σπέρνουμε 

Μπιζέλια στην οριστική τους θέση. Φροντίζουμε να τα σπείρουμε κοντά σε πλέγμα συρμάτινο ή ξύλινο ή κάποιο άλλο στήριγμα ώστε μεγαλώνοντας να αναρριχηθούν.

Προς το τέλος του μήνα ετοιμάζουμε φυτώριο και σπέρνουμε (για πρώιμη παραγωγή) ντομάτες, πιπεριές, κ.α. σε θερμοκήπια ή μέσα στο σπίτι σε φωτεινό και ζεστό μέρος. Επίσης αρχίζουμε να σπέρνουμε φυτά που ανθίζουν την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού. Καθαρίζουμε καλά τα δοχεία που θα χρησιμοποιήσουμε και τα κρατάμε σε εσωτερικό χώρο μέχρι να τα μεταφυτέψουμε έξω όταν φτιάξει ο καιρός.


Φύτευση-μεταφύτευση-πολλαπλασιασμός
Αν δεν έχει παγωνιά φυτεύουμε γυμνόριζες τριανταφυλλιές, δέντρα οπωροφόρα, καλλωπιστικά, θάμνους και αναρριχητικά φυτά. Μεταφυτεύονται στην οριστική τους θέση στο λαχανόκηπο ανοιξιάτικα λάχανα, σπαράγγια, αγκινάρες και τα καρότα. Πολλαπλασιάζουμε τα χρυσάνθεμα, χωρίζουμε τη ρίζα τους σε περισσότερα μέρη, τα φυτεύουμε και έτσι έχουμε περισσότερα νέα φυτά.

 

Πότισμα 
Ελαττώνουμε ή διακόπτουμε το πότισμα καθώς οι καιρικές συνθήκες εξασφαλίζουν την υγρασία που χρειάζονται τα φυτά μας. Δεν ποτίζουμε τους κάκτους. Ποτίζουμε όμως κάποια φυτά εσωτερικού χώρου και συχνότερα όσα ανθίζουν το χειμώνα για όσο διάστημα θα κρατήσει η ανθοφορία τους. Τα φυτά του κήπου και της βεράντας χρειάζονται πότισμα όταν το χώμα τους είναι στεγνό. Το πότισμα πρέπει να γίνεται με προσοχή. Ποτέ δεν ποτίζουμε τα φυτά μας νωρίς το πρωί, αργά το απόγευμα ή το βράδυ γιατί με τη μείωση της θερμοκρασίας το νερό μπορεί να παγώσει και να τα καταστρέψει. Γι΄αυτό το λόγο πρέπει να ποτίζουμε αργά το πρωί ή το μεσημέρι.



Κλάδεμα 

Κλαδεύουμε τους φράχτες, τα δέντρα και τους θάμνους  που θέλουμε να έχουν κάποιο σχμήμα.

Διάφορες εργασίες 
Φροντίζουμε τα πιο ευαίσθητα φυτά μας σε γλάστρες που τα έχουμε πάντα στο μπαλκόνι χειμώνα-καλοκαίρι και τα μετακινούμε σε ασφαλέστερα σημεία κοντά στους τοίχους, έτσι θα τα προστατέψουμε από τον παγωμένο αέρα και τις δυνατές βροχές. Κατά την περίοδο παγετού σκεπάζουμε με ειδικές σακούλες (παγωμονοτικές) τα φυτά που δεν μπορούμε να τα μετακινήσουμε και τα πολύ νεαρά. Έτσι τα προστατεύουμε από την παγωνιά. Μετακινήστε σε εσωτερικό χώρο όσα φυτά δεν αντέχουν τις χαμηλές θερμοκρασίες, τοποθετώντας τα σταδιακά σε διάφορες θέσεις για να προσαρμοστούν σιγά-σιγά στις διαφορετικές συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν στην νέα τους θέση. Μεταφέρουμε στο εσωτερικό του σπιτιού φυτά που είναι ευπαθή στο κρύο και υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν από τον παγετό. Ελέγχουμε προσεκτικά για έντομα και ασθένειες και πλένουμε καλά τα φύλλα τους καθώς επίσης γλάστρες και πιατάκια. Προσέχουμε να τα τοποθετήσουμε σε σωστή θέση, όχι κοντά σε θερμαντικά σώματα αλλά σε καλά αεριζόμενα και φωτεινά σημεία (κοντά σε παράθυρα αλλά να μην πέφτει ο ήλιος πάνω τους γιατί μπορεί να τα κάψει. Τα ποτίζουμε τακτικά γιατί η εσωτερική θέρμανση ξεραίνει την ατμόσφαιρα και ψεκάζουμε κάπου – κάπου τα φύλλα τους με νερό.


Συγκομιδή 
Εσπεριδοειδή (μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπ φρουτ, κιτρολέμονα, φράπες, κίτρα κ.α.),  αβοκάντο, άνηθο, μαϊντανό, μπρόκολο, παντζάρι, πράσα, ραδίκια, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, κουνουπίδι, μαρούλια, καρότα.