Αγαπώ τον κήπο μας και τα φυτά του… Ασχολούμαι πολλές ώρες με το να τα φροντίζω και να προλαβαίνω τις ανάγκες τους. Όπως για κάθε μήνα έτσι και για τον Ιούλιο έχω ετοιμάσει πρόγραμμα εργασιών…
Ο Ιούλιος είναι ο πιο ζεστός μήνας του καλοκαιριού, γιατί τα “Κυνικά καύματα” –ονομάζονται έτσι από τον αστερισμό του “Μεγάλου Κυνός”- που αυτόν τον καιρό το πιο λαμπρό του αστέρι, ο Σείριος, συμπίπτει ν’ ανατέλλει μαζί με τον ήλιο, με αποτέλεσμα να έχουμε τις μεγαλύτερες ζέστες του χρόνου με έντονη ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες και συνήθως τους πιο δυνατούς καύσωνες του καλοκαιριού.
Με τις ζέστες του Ιουλίου ωριμάζουν γρήγορα οι καλοκαιρινοί καρποί, οι εργασίες όμως στον κήπο μας αυτό το μήνα έχουν διαφορετική σειρά…
Πότισμα: Η πρώτη βασική και σημαντική φροντίδα στον κήπο μας τώρα είναι το πότισμα. Πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε επαρκή ποσότητα. Ποτίζουμε τα δέντρα με περισσότερο νερό και ρυθμίζουμε το αυτόματο σύστημα ποτίσματος ανάλογα με τις συνθήκες θερμοκρασίας ή καύσωνα. Το πότισμα πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Με ένα λάθος στο πότισμα τον Ιούλιο θα έχουμε δυσάρεστες συνέπειες και απώλειες… Κάποια φυτά όπως η γαρδένια, η καμέλια, η μπρουκμάνσια και άλλα υποφέρουν από τη ζέστη. Γι’ αυτό το λόγο ψεκάζουμε τακτικά τα φύλλα τους με νερό, όχι όμως όταν τα βλέπει ό ήλιος . Το σύστημα αυτόματου ποτίσματος, θα μας δώσει λύση για την περίοδο των διακοπών μας και όχι μόνο… καθώς ακόμα και αν δεν απουσιάζουμε από το σπίτι μας θα μας απαλλάξει από την έννοια, θα μας εξοικονομήσει χρόνο, ενώ παράλληλα θα μας βοηθήσει στην μείωση της κατανάλωσης του νερού. Για να μην έχουμε «ατυχήματα» με το αυτόματο πότισμα μέσα στο καλοκαίρι, Φροντίζουμε (αν χρειάζεται) να αλλάξουμε μπαταρίες στον προγραμματιστή και για καλύτερη ασφάλεια τοποθετούμε στη βρύση, πριν τον προγραμματιστή έναν μειωτή πίεσης. Τις βραδινές και τις πρώτες πρωινές ώρες συνήθως, το δίκτυο του νερού έχει μεγαλύτερη πίεση από την συνηθισμένη. Ο μειωτής πίεσης θα προστατεύσει το δίκτυο του ποτίσματος από την υψηλή πίεση. Δίνουμε διαφορετική προσοχή στο πότισμα του κάθε φυτού ξεχωριστά, γιατί δεν έχουν όλα τις ίδιες ανάγκες υγρασίας. Αν έχουμε ρυθμιζόμενα μπεκ (σταλακτίτη), ελέγχουμε ένα προς ένα και αν χρειάζεται διορθώνουμε την ποσότητα του νερού που δίνουν βιδώνοντας ή ξεβιδώνοντας.
Σπορά: ξεκινούμε σιγά – σιγά τη σπορά των λαχανικών για φθινοπωρινή συγκομιδή, ανάλογα όμως με την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες και ειδικά τις θερμοκρασίες.Τα λαχανικά που μπορούμε να σπείρουμε αυτή την περίοδο είναι λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότο. Αρχίζουμε να σπέρνουμε τα εποχιακά που θα ανθίσουν την άνοιξη. Και τα διετή ανθοφόρα όπως (γαρίφαλο των ποιητών, δεντρομολόχα, κίτρινη βιολέτα και άλλα).
Φύτευση και μεταφύτευση: Φυτεύουμε όψιμη πατάτα. Μεταφυτεύουμε νεαρά χρυσάνθεμα.
Πολλαπλασιασμός: Μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε με μοσχεύματα διάφορα καλλωπιστικά φυτά, θάμνους και αναρριχώμενα όπως πικροδάφνη, πυράκανθος, γλιτσίνια, πασιφλόρα κ.ά. Προσέχουμε τα κλαδιά που θα χρησιμοποιήσουμε να μην είναι γέρικα αλλά ούτε και πολύ νέα. Επίσης Πολλαπλασιάζουμε με καταβολάδες και παραφυάδες. Κάνουμε εκρίζωση, διαχωρισμό και εκ νέου φύτεμα της ίριδας.
Ασθένειες: Ελέγχουμε τα φυτά μας και τα οπωροφόρα δέντρα για τυχόν προσβολές από έντομα ή για συμπτώματα ασθενειών. Αντιμετωπίζουμε μελίγκρες, και άλλα έντομα που προσβάλλουν τα φυτά με διάφορες παγίδες κόλλας. Προσέχουμε για την εμφάνιση τετράνυχου που ευνοείται τώρα από τις υψηλές θερμοκρασίες και την έλλειψη υγρασίας. Δημιουργεί ιστό σαν της αράχνης, τυλίγει τα νεαρά κυρίως φύλλα και τα ξεραίνει.
Κλάδεμα: Κλαδεύουμε τους ανθοφόρους θάμνους μετά την ανθοφορία. Αφαιρούμε συχνά τα ξερά κλαδιά και τα πολύ ώριμα άνθη (που έχουν χάσει τη φρεσκάδα τους), για να βοηθήσουμε να συνεχίσουν την ανθοφορία τους και να ανανεωθούν. Κλαδεύουμε θάμνους και φυσικούς φράχτες για να διατηρηθεί το σχήμα τους. Αφαιρούμε τους λαίμαργους βλαστούς και τις παραφυάδες που εμφανίζονται στη βάση των δέντρων, καρποφόρων και καλλωπιστικών. Καθαρίζουμε τις τριανταφυλλιές από ξερά κλαδιά. Κάνουμε ελαφρά κλαδέματα, αν χρειάζονται στην ορτανσία, στη γαρδένια, στην πικροδάφνης, στη λαντάνα κ.α. Επίσης καθαρίζουμε από τα ξερά άνθη και φύλα τις διμορφοθήκες, τις φελίτσιες, τα γεράνια, τα πελαργόνια και τις βαμβακούλες για να βοηθήσουμε τη συνέχεια της ανθοφορίας τους. Αφαιρούμε τις κορυφές από τα αρωματικά φυτά (βασιλικό, δυόσμο μέντα κτλ) πριν ανθίσουν για να ενισχυθεί ή ανάπτυξη νέων βλαστών.
Λίπανση: Συνεχίζουμε τη λίπανση όπως και τον Ιούνιο, αποφεύγουμε όμως τις υπερβολές στη δοσολογία και δεν ρίχνουμε στα φυτά ποτέ λίπασμα όταν έχει καύσωνα. Ενισχύουμε με σίδηρο την ορτανσία και τη γαρδένια.
Διάφορες εργασίες: Συνεχίζουμε να σκαλίζουμε και να απομακρύνουμε τα αγριόχορτα που φυτρώνουν κοντά στις ρίζες των φυτών. Ανανεώνουμε το δέσιμο των φυτών στα στηρίγματά τους γιατί μεγαλώνοντας το έχουν ανάγκη. Κόβουμε τα ξερά άνθη και τα στελέχη αλλά όχι τα φύλλα από τους βολβούς που ή άνθισή τους έχει ολοκληρωθεί. Συλλέγουμε σπόρους από τα ανθοφόρα φυτά όπως σκυλάκι βιολέτα, πανσέδες, χρυσόμυγες κ.λ.π. για να τους χρησιμοποιήσουμε του χρόνου. Προστατεύουμε τα φυτά που είναι ευαίσθητα τις ημέρες με καύσωνα. Ειδικά οι ντομάτες και οι πιπεριές θα χρειαστούν σκίαση, για να μην πάθουν εγκαύματα από τον ήλιο. Φυτά που είναι σε γλάστρες στο μπαλκόνι φροντίζουμε να τα βάζουμε σε θέση που έχει σκιά. Προσέχουμε και τα φυτά που έχουμε μέσα στο σπίτι να βρίσκονται αρκετά μακριά από τα σημεία που έχει κλιματισμό γιατί θα πάθουν σοκ από τις συχνές αλλαγές της θερμοκρασίας. Φροντίζουμε να δροσίζουμε, ψεκάζοντας συχνά με νερό φυτά που θέλουν υγρασία.
Συγκομιδή: Ο Ιούλιος είναι ο μήνας της ανταμοιβής των κόπων μας… Τώρα θα απολαύσουμε τους ώριμους καρπούς των φυτών και δέντρων που τόσο καιρό με αγάπη φροντίζαμε και καμαρώναμε την ανάπτυξή, την ανθοφορία και τώρα την καρποφορία τους.
Λαχανικά: ντομάτες, κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές, μελιτζάνες, φασολάκια, μπάμιες, σκόρδα, καρότα, παντζάρια, βλίτα, αντράκλα, σέλινο, μαϊντανό, κρεμμύδια, πατάτες κ.α.
Μαζεύουμε βότανα: δάφνη, μέντα, δυόσμο, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, λεβάντα, ρίγανη και άλλα αρωματικά φυτά για να τα αποξηράνουμε. Όσπρια: φακές, ρεβίθια, φασόλια.
Φρούτα: Βερίκοκα, ροδάκινα, κεράσια, κορόμηλα, πεπόνια, καρπούζια, σύκα