Ο Ιούλιος συνεχίζει το καλοκαίρι με τα δικά του χρώματα… αλλάζοντας συνέχεια σκηνή. Εμείς έχοντας ένα ρόλο στο μαγικό σκηνικό του ας φροντίσουμε να περάσουμε όμορφα με χαρούμενες και αξέχαστες στιμγές !
Ιούλιος…του έδωσε το όνομα αυτό ο Μάρκος Αντώνιος για να τιμήσει το φίλο του και μεγάλο στρατηγό των Ρωμαίων, Ιούλιο Καίσαρα, που γεννήθηκε στις 7 του μήνα αυτού και για τις υπηρεσίες που προσέφερε στη Ρώμη.
Ο λαός τον ονομάζει και Αλωνάρη, Αλωνιστή ή Αλωνιάτη ή Αλωνευτή, επειδή κατά τον μήνα αυτόν γίνεται το αλώνισμα του σιταριού και γενικά των δημητριακών. Επίσης τον ονομάζει Γυαλιστή ή Γυαλινό επειδή σε ορισμένες περιοχές κατά το μήνα αυτό «γυαλίζουν», δηλαδή αρχίζουν να ωριμάζουν τα σταφύλια. Επίσης ονομάζεται και Δευτερόλης (2ος μήνας του καλοκαιριού), Φουσκομήνας (γιατί φουσκώνουν τα σύκα) και Αηλιάς ή Αηλιάτης (στις 20 Ιουλίου είναι η γιορτή του Προφήτη Ηλία).
Ο προφήτης Ηλίας είναι συνδεδεμένος με τις κορυφές των βουνών. Σε κάθε περιοχή θα βρούμε κι από ένα ξωκλήσι του συνήθως πάνω σε υψώματα και βουνοκορφές.. Από την αρχαιότητα άλλωστε οι κορυφές ήταν κέντρα λατρείας γιατί εκεί ο τόπος ήταν πάντα ιερός.
Ο Ιούλιος έχει τα περισσότερα πανηγύρια (των Αγ. Αναργύρων, της Αγ. Κυριακής, του Προφήτη Ηλία, της Αγ. Παρασκευής, του Αγ. Παντελεήμονα κ.α.).
Τον Ιούλιο κάνει πολύ ζέστη, γιατί τα “Κυνικά καύματα” –ονομάζονται έτσι από τον αστερισμό του “Μεγάλου Κυνός”- που αυτόν τον καιρό το πιο λαμπρό του αστέρι, ο Σείριος, συμπίπτει ν’ ανατέλλει μαζί με τον ήλιο, με αποτέλεσμα να έχουμε τις μεγαλύτερες ζέστες του χρόνου.
ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ:
“Το νερό του Αλωναριού παραλίγο σα φωτιά”
“Στο κακορίζικο χωριό του Αλωνάρη βρέχει”
«Ο Αηλιάς κόβει σταφύλια και η Αγία Μαρίνα σύκα»
«Αλωνάρη με τα αλώνια και με τα χρυσά πεπόνια»
«Τζίτζιρας ελάλησε, άσπρη ρόγα γυάλισε»
«Τον Ιούλη κι οι γριές κάνουνε ξετσιπωσιές»
«Τον Αλωνάρη δούλευε καλόν Χειμώνα να ‘χεις»
«Χιόνισε μέσ’ στο Γενάρη, να οι χαρές του Αλωνάρη».