Ο Μάης με τα ρόδα… μήνας της άνοιξης, των λουλουδιών, της νεότητας , της βλάστησης, της καρποφορίας…του έρωτα!!!
Ο μήνας της αναγέννησης της φύσης με τα πιο όμορφα χρώματα και τα μεθυστικά αρώματα που απλώνονται παντού. Μαγικός μήνας ο πιο αγαπημένος της Άνοιξης που μας γεμίζει με υπέροχη διάθεση . Μας υπόσχεται καλύτερες χαρούμενες και ευτυχισμένες μέρες.
Ο Μάιος ή Μάης πήρε το όνομά του από την αρχαία ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια), που προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη μαία (λατ. Maia) κόρη του Άτλαντα και μητέρα του Ερμή. Μαία σημαίνει τροφός, μητέρα και σαν θεότητα συμβόλιζε τη γονιμότητα της γης. Στην τέχνη τον μήνα Μάιο οι Ρωμαίοι τον παρίσταναν με μορφή άνδρα που έφερε πλατύ χιτώνα και στο κεφάλι καλάθι γεμάτο άνθη.
Ο Μάιος είναι ο ωραιότερος μήνας, ο ερχομός του καινούργιου. Η φύση μας θυμίζει με την ομορφιά των χρωμάτων της το μεγαλείο της. Λουλούδια σε όλα τα χρώματα ανθίζουν αυτό τον μήνα και οι μυρωδιές των αρωμάτων τους κατακλύζουν τους κήπους και την ύπαιθρο.
Για τον Μάιο υπάρχουν διάφορες ονομασίες: Τριανταφυλλάς (γιατί το κυριότερο από τα λουλούδια του Μάη είναι το τριαντάφυλλο), Καλομηνάς, Λούλουδος, Πράσινος (πρασινίζει ο τόπος), μήνας των λουλουδιών και της βλάστησης, χαλαζάς, βροχάρης, αλλά συγχρόνως και καταραμένος. Οι βροχές του Μαΐου είναι καταστροφικές για τη γεωργία, γι’ αυτό και λέγεται «Στον καταραμένο τόπο μήνα Μάη βρέχει». «Στο κακορίζικο χωριό το Μάη ρίχνει το νερό».
Ο Μάιος έχει και και τις κακές του μέρες. Από την αρχαιότητα ακόμα ήταν ένας μήνας αμφιλεγόμενος. Και αυτό γιατί διάφορες δεισιδαιμονίες συνδύαζαν τον μήνα Μάιο με μάγισσες και ξόρκια και πίστευαν ότι τα μάγια αυτού του μήνα ήταν ιδιαίτερα ισχυρά. «Το Μάη εγεννήθηκα και μάγια δε φοβούμαι» .

Παροιμίες για τον Μάιο: «Ο Μάης φτιάχνει τα σπαρτά κι ο Μάης τα χαλάει.» «Μάης άβρεχος Τρυγητής χαρούμενος.» Μάη μου, καλέ μου μήνα, να ’σουν δυο φορές το χρόνο! Μάης άβροχος, χρονιά ευτυχισμένη Μάης βρεμένος, μούστος μετρημένος. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Ο Μάης ρίχνει τη δροσιά και ο Απρίλης τα λουλούδια Ο Απρίλης με τα λουλούδια και ο Μάης με τα ρόδα.
«Ο Μάιος μας έφτασε
εμπρός βήμα ταχύ
να τον προϋπαντήσουμε
παιδιά στην εξοχή».
Μάιος… μήνας χαράς που εκδηλώνεται από την πρώτη κιόλας μέρα. Η Πρωτομαγιά γιορτάζεται πολύχρωμα και εθιμοτυπικά. Οι άνθρωποι ανθοστολίζουν τα σπίτια τους και βγαίνουν από νωρίς στις εξοχές για να πάρουν τη δροσιά του. Πολλά έθιμα του Μάη, ξεκινούν από την αντίληψη ότι ο Μάιος κάνει τα πάντα νέα. Μια νέα ζωή αρχίζει για τον άνθρωπο, όπως και για τη φύση. Κεντρικός πυρήνας του εορτασμού σε όλους τους πολιτισμούς είναι η χαρά και η αναζήτηση της ομορφιάς της φύσης και της δροσιάς της Άνοιξης.
Παραδοσιακό έθιμο είναι το πρωτομαγιάτικο στεφάνι το οποίο στολίζει την πόρτα του σπιτιού. Οι γιορτές της άνοιξης σε όποιον πολιτισμό και αν τις συναντήσουμε συνοδεύονται από μεγάλη δόση ευφορίας, τραγουδιών, λουλουδιών και συμβολίζουν το νέο ξεκίνημα της ζωής που αρχίζει με την βλάστηση.
Η 1 Μαΐου έχει χαρακτηρισθεί σχεδόν παγκόσμια ημέρα αργίας (αν και δεν είναι αργία, είν’ απεργία) και διατυπώσεων των διεκδικήσεων των εργαζομένων, αφού είναι συνδεδεμένη με το εργατικό κίνημα όταν το 1886 έγιναν οι μεγάλες διαδηλώσεις στο Σικάγο με αίτημα τα τρία οχτάρια: οχτώ ώρες εργασίας, οχτώ ψυχαγωγία και οχτώ ώρες ύπνος. Στην χώρα μας, η απεργία των καπνεργατών του 1936 στη Θεσσαλονίκη βάφτηκε με αίμα…