Τα πρώτα άνθη στον κήπο μας όπως οι νάρκισσοι, οι ίριδες, οι φρέζες… μας θυμίζουν ότι ή Άνοιξη είναι εδώ. Ώρα να αρχίσουμε τις εργασίες του μήνα. Ο καιρός βοηθάει και από τις 21 Μαρτίου που οι μέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν, θα έχουμε περισσότερο χρόνο να ασχοληθούμε με τον κήπο και τα φυτά μας.

  • Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν τις μέρες που ακολουθούν και με την πρώτη ευκαιρία να σπείρουμε τα ετήσια φυτά σε μικρά φυτώρια μέσα στο σπίτι για να τα μεταφυτεύσουμε σε ένα μήνα περίπου στον κήπο ή στις γλάστρες μας για να έχουμε τα άνθη και τους καρπούς τους όλο το καλοκαίρι.
  • Σπέρνουμε  ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, βασιλικό, κατιφέ, πετούνια, γκαζάνια, αγήρατο, γυψοφύλη, ζίνια κ.λπ.
  • Ο κουμπάρος μου ο Δημήτρης πάντα οργανωμένος, έχει ήδη έτοιμο το φυτώριο με τις ντομάτες και μάλιστα τέσσερα είδη σπόρων:(Αλεξανδρούπολης, ντόπιες, Καρδίτσας, ζαχαρωτές – μεγάλες τις λένε και γαλανές).

Εύχομαι φέτος Δημήτρη να έχεις καλή παραγωγή. Να φάμε κι εμείς καμιά ντομάτα….

Και… συνεχίζουμε τις εργασίες μας. Όταν η θερμοκρασία σταθεροποιηθεί πάνω από τους 10 βαθμούς C μπορούμε να σπείρουμε απευθείας στο χώμα καρότα, παντζάρια, ραπανάκια, αντίδια, σπανάκι, σέσκουλο, σέλινο, μαϊντανό, άνηθο, κόλιανδρο, καλαμπόκι και άλλα. Αν όμως ο καιρός συνεχίζει να είναι ακόμα άστατος με αρκετές βροχές καλύτερα θα ήταν να αποφύγουμε την σπορά απευθείας στον κήπο αφού υπάρχει κίνδυνος το πολύ υγρό χώμα να σαπίσει τους σπόρους. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πρακτικότερο να φυτέψουμε τους σπόρους σε δοχεία και να μεταφυτεύσουμε τα νέα φυτά λίγο αργότερα όταν η υγρασία του χώματος θα έχει υποχωρήσει βαθύτερα στο χώμα, ή να περιμένουμε τον κατάλληλο καιρό.
Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά, κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε εκείνον το ζευγά που ‘χει πολλά σπαρμένα.

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας της φύτευσης, γι’ αυτό κι ονομάζεται και Φυτευτής.

Φυτεύουμε λοιπόν βολβούς ανοιξιάτικης και καλοκαιρινής ανθοφορίας όπως οι κάννες, οι κάλλες, οι ντάλιες, οι γλαδιόλες, τα λίλιουμ και μιγκέ. Φυτεύουμε κονδύλους μπιγκόνιας. Τοποθετούμε τα στηρίγματα για τα ψηλά φυτά την ίδια στιγμή που θα φυτέψουμε τους βολβούς για να μην τραυματίσουμε τις ρίζες αργότερα. Μέχρι τα μέσα του Μαρτίου περίπου μπορούμε ακόμη να φυτέψουμε οπωροφόρα δέντρα, και γυμνόριζες τριανταφυλλιές. Φυτεύουμε επίσης πατάτες, φράουλες, κλήματα, βότανα από μικρά παρακλάδια, (ρίγανη, μέντα, φασκόμηλο, αψιθιά, θυμάρι, δενδρολίβανο, απήγανο), θάμνους γενικά και φρούτων του δάσους όπως βατόμουρα, φραμπουάζ, φραγκοστάφυλα.

Μεταφυτεύουμε όσα φυτά θέλουν αλλαγή γλάστρας (σε μεγαλύτερη). Ο Μάρτιος είναι ο καλύτερος μήνας για τις μεταφυτεύσεις.
Δεν αλλάζουμε όμως γλάστρα σε φυτά που είναι ήδη ανθισμένα. Περιμένουμε να τελειώσει η ανθοφορία τους και μετά κάνουμε τη μεταφύτευσή τους.


Διάφορες εργασίες. Καθώς το κρύο θα υποχωρεί, ας βγάζουμε έξω σιγά – σιγά όσα φυτά μεταφέραμε μέσα στο σπίτι για να τα προστατέψουμε από το κρύο του Χειμώνα.
Αν δεν έχουμε κλαδέψει τις τριανταφυλλιές, τα γιασεμιά, τις μπουκαμβίλιες, και άλλα φυτά καλοκαιρινής ανθοφορίας, το κάνουμε τώρα πριν αρχίσουν να πετούν καινούργια κλαδάκια. Αφαιρούμε κατ’ αρχήν όλα τα ξερά ή σπασμένα κλαδιά και αραιώνουμε λίγο (κυρίως στο κέντρο) ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα και ο ήλιος να περνάει μέσα τους και να φτάνει παντού.
Τα ανοιξιάτικης ανθοφορίας φυτά, όπως η γλιτσίνια τα κλαδεύουμε μετά το τέλος της ανθοφορίας τους. Κλαδεύουμε τις κληματαριές, τις ροδακινιές, τις κερασιές, μηλιές, αχλαδιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα αμέσως μόλις αρχίσουν να σχηματίζονται τα πρώτα μπουμπούκια. Το κλάδεμα πρέπει να έχει τελειώσει πριν ανθίσουν. Κλαδεύουμε τους θάμνους όπως, λιγούστρο.  Αυτή η εποχή είναι επίσης καλή περίοδος κλαδέματος στα φυλλοβόλα δέντρα που μπορεί έχουμε στον κήπο όπως για παράδειγμα πλατάνια, μουριές …


Λίπασμα. Αρχίζουμε να βάζουμε λίπασμα στα φυτά (σε καλλωπιστικά στον κήπο ή σε γλάστρες). Στις αρχές του Μάρτη θα ήταν καλά να αρχίσουμε σταδιακά τη λίπανση των φυτών μας, με μικρές δόσεις στο ξεκίνημα. Η λίπανση πρέπει να γίνεται παράλληλα με τη νέα βλάστηση και μόνο αφού η θερμοκρασία έχει ψηλώσει και να προσθέσουμε τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία στις γαρδένιες, στις καμέλιες και στις ορτανσίες . Επίσης, η λίπανση θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο αν θα είμαστε σίγουροι ότι τα φυτά μας είναι υγιή.

 

  • Επιδιορθώνουμε τις πέργκολες και τα άλλα στηρίγματα των φυτών μας πριν αρχίσουν να αναπτύσσονται.

 

ο κήπος της ταράτσας μας ξαναγεννιέται… αντίο Χειμώνα …