…αγαπημένο μου…είναι το πρώτο φυτό που δίνει χρώμα στον κήπο μας μέσα στο Χειμώνα…προπομπός της Άνοιξης!!!ΝΑΡΚΙΣΟΣ

φυτό με πανέμορφα άνθη. Ανθίζει από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο, ανάλογα βέβαια με τις κλιματολογικές συνθήκες, την ποικιλία και την εποχή φύτευσης, σε χρώματα συνήθως κίτρινο, λευκό, πορτοκαλί, ρόδινο, πορτοκαλοκόκκινο. Τα άνθη είναι μεγάλα, σε σχήμα τρομπέτας. Διακοσμεί ηλιόλουστες πράσινες γωνιές του κήπου μας. 

 

Είναι φυτό βολβώδες, πολυετές, και πολλαπλασιάζεται με βολβούς. Η φύτευσή του γίνεται το Φθινόπωρο, Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, και αν οι θερμοκρασίες είναι ήπιες μπορούμε να φυτέψουμε βολβούς μέχρι το Δεκέμβριο και Ιανουάριο σε απόσταση 25 – 30 εκ. και βάθος περίπου 12 εκ. (2 έως 3 φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος του βολβού), σε έδαφος που το χώμα στραγγίζει και όχι σε έδαφος που είναι πολύ βρεγμένο (λασπωμένο). Σε θερμές και ξηρές περιοχές, πρέπει μετά τη φύτευση να γίνει πότισμα για να έρθουν οι βολβοί σε επαφή με το έδαφος και να αρχίσει η ριζοβολία και η βλάστηση. Στην περίπτωση που ο καιρός είναι καλός και δεν βρέχει συνεχίζουμε το πότισμα. Μπορούμε να φυτέψουμε πολλούς βολβούς μαζί της ίδιας ποικιλίας, για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα την περίοδο της ανθοφορίας. Το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 60 εκατοστά. Υπάρχουν περίπου 40 – 60 είδη και χιλιάδες ποικιλίες του φυτού, των οποίων τα σχήματα και τα χρώματα είναι διαφορετικά. Υπάρχουν και ποικιλίες που μας δίνουν αρωματικά άνθη. Ο νάρκισσος είναι ανθεκτικός στον παγετό και στην έλλειψη νερού.
Μετά την ανθοφορία ποτίζουμε κανονικά τους βολβούς, και ρίχνουμε λίπασμα μέχρι την περίοδο που θα ξεραθούν τα φύλλα. Όταν περάσουν έξη εβδομάδες μετά την ανθοφορία, μπορούμε να κόψουμε τα φύλλα χωρίς αυτό να επηρεάσει την ανθοφορία της επόμενης χρονιάς.

ΝΑΡΚΙΣΟΣ 1

 

Ο νάρκισσος εγκλιματίζεται πολύ καλά στους χώρους που θα φυτευτεί και δεν χρειάζεται να μετακινηθεί (να μεταφυτευθεί). Αν όμως ο χώρος είναι περιορισμένος και οι βολβοί έχουν μεγαλώσει ως μάζα τους ξεθάβουμε τους διαχωρίζουμε και τους ξαναφυτεύουμε σε γωνιές του κήπου μας που θα επιλέξουμε στο ίδιο βάθος που ήταν πριν. Μπορούμε αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε τους βολβούς σε σκοτεινό και καλά αεριζόμενο χώρο μέχρι να τους ξαναφυτέψουμε το Φθινόπωρο.
Για την φροντίδα και την αγάπη που θα τους δώσουμε θα μας ανταποδώσουν με τα φανταστικά και εντυπωσιακά τους άνθη.

 

 


ΒΟΤΑΝΙΚΗ: πηγή Βικιπαίδεια
[Στην Ελλάδα είναι γνωστά 6 είδη εκ των οποίων τα πλέον αξιόλογα είναι: 1. ο Νάρκισσος ο κυπελλοφόρος, γνωστότερο με τα ονόματα ζαμπάκι, τσαμπάκι, μανουσάκι ή βούτσινο που απαντάται σε πολλές ποικιλίες. Είναι ο κατ΄ εξοχήν Νάρκισσος των αρχαίων Ελλήνων από το οποίο και κατασκεύαζαν το «ναρκίσσινο μύρο». Αυτό το είδος φθάνει ύψος τα 40 εκατοστά ο δε ανθοφόρος κλώνος του φέρει δέσμη 8-10 άνθη λευκά με το ανώτερο σημείο της στεφάνης κιτρινωπό. 2. ο Νάρκισσος ο ποιητικός (Narcisus poeticus) που φθάνει και αυτός σε ύψος τα 40 εκατοστά αλλά φέρει μόνο ένα άνθος λευκό με το άκρο της στεφάνης κόκκινο ή πορφυρό. 3. ο Νάρκισσος ο όψιμος (Narcissus serotinus). Αυτός φθάνει σε ύψος μόλις 25 εκατοστά περίπου και φέρει μικρά και λευκά άνθη.
Από τα εξωτικά είδη του φυτού αυτού τα πλέον αξιόλογα είναι: 1. ο Νάρκισσος ο εύοσμος (Narcissus odoratus) που φέρει μικρά κατά δέσμες άνθη, κίτρινου χρώματος. 2. ο Νάρκισσος ο πολυανθής (Narcissus polyanthos) με μικρά λευκά άνθη και 3. ο Νάρκισσος ο βουρλοειδής με πολύ εύωδη άνθη.
Σύγχρονη έρευνα
Στην έρευνα της σύγχρονης φαρμακευτικής, στην αναζήτηση των συστατικών του “ναρκίσσινου μύρου” που παρασκεύαζαν οι αρχαίοι Έλληνες διαπιστώθηκε ότι οι βολβοί του Νάρκισσου είναι τοξικοί. Το δε άρωμα του άνθους του σε κλειστό χώρο όταν είναι πολλά μαζί επιφέρουν χαύνωση (νάρκωση), έτσι επαληθεύεται πως το αρχαίο εκείνο μύρο πρέπει να ήταν φαρμακευτικό. Πρόσφατα όμως ανακαλύφθηκε ότι ο Νάρκισσος περιέχει γαλανθαμίνη χαρακτηριστική ουσία που θεραπεύει την άνοια. Στη Σκωτία σήμερα συνεχίζονται οι έρευνες αν αυτή η ουσία μπορεί να παραχθεί σε ποσότητα για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ. Και μάλλον τα αποτελέσματα πρέπει να είναι θετικά αφού ήδη κάποιο είδος του φυτού αυτού (μάλλον του βουρλοειδή) φέρει ήδη επίσημο όνομα Narcissus “Alois Alzheimer”.
Ο Νάρκισσος περιλαμβάνεται στους επίσημους πίνακες “Βοτάνων”.

Ετικέτες:

Μοιράσου: