Εκτέλεση
- Kαθαρίζουμε τις αγκινάρες από τα έξω σκληρά φύλλα, κόβουμε το κοτσάνι σε ευθεία και όχι λοξά ώστε να μπορεί να σταθεί όρθια η αγκινάρα. Κόβουμε τα πάνω φύλλα ως τη μέση σχεδόν, και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε το εσωτερικό τους, πετάμε το χνούδι και έτσι δημιουργείται άνοιγμα για να τις γεμίσουμε. Τις αλείφουμε με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίζουν και τις ρίχνουμε αμέσως σε κρύο νερό όπου έχουμε διαλύσει μια κ.σ. αλεύρι. Στη συνέχεια τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε να βράσουν σε αρκετό νερό όπου έχουμε ρίξει και χυμό από ένα λεμόνι. Τις βράζουμε για 20-30 λεπτά περίπου. Θέλουμε να κρατάνε λίγο γιατί στη συνέχεια θα ψηθούν και στο φούρνο. Βγάζουμε από τη φωτιά και τις αδειάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε λίγο το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε λίγο νερό, τον πελτέ ντομάτας, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και το ξυλάκι κανέλας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά και μείνει με πηχτή σάλτσα.
- Αφήνουμε λίγο να κρυώσει η γέμιση, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε καλά.
- Τοποθετούμε τις αγκινάρες με το άνοιγμα προς τα πάνω, σε ένα πυρίμαχο σκεύος, βουτυρωμένο και τις γεμίζουμε με τη τον κιμά.
- Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ:
- Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα κρύο και προσθέτουμε λίγο – λίγο το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα καλά να διαλυθεί το αλεύρι. Θέλει καλό ανακάτεμα για να μη σβολιάσει η κρέμα μας. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ανακατεύουμε συνέχεια με γρήγορες κινήσεις και προσέχουμε να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια, μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Αφού βγάλουμε την κατσαρόλα από την φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο, το τριμμένο τυρί, ανακατεύουμε και μετά προσθέτουμε το αυγό ελαφρά χτυπημένο, αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο.
- Με ένα κουτάλι βάζουμε μπεσαμέλ στις αγκινάρες πάνω από τον κιμά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 – 180 βαθμούς για 30-45 λεπτά, μέχρι ή μπεσαμέλ να ροδοκοκκινίσει.