Εκτέλεση

 • Πλένουμε καλά τις ντομάτες. Αφαιρούμε τα κοτσάνια τους και ότι χαλασμένο υπάρχει, τις κόβουμε στα 4 και τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα να βράσουν. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, το ψιλοκομμένο σέλινο, την πιπεριά σε κομμάτια, τα φύλλα δάφνης, το σκόρδο, την πάπρικα, το καγιέν (αν θέλουμε την κέτσαπ καυτερή διαφορετικά το παραλείπουμε) και το αλάτι. Αφήνουμε να βράσουν με σκεπασμένη την κατσαρόλα για μισή ώρα.

 

 • Μετά αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, αφαιρούμε τη δάφνη και περνάμε τις ντομάτες με τα υπόλοιπα υλικά της κατσαρόλας από το μύλο χορταρικών ή πολτοποιούμε στο μούλτι. Ρίχνουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο. Σε ένα υφασμάτινο σακουλάκι (τουλπάνι) βάζουμε τα γαρύφαλλα, την κανέλλα και τα πιπέρια. Το δένουμε καλά για να μη φύγουν τα μπαχαρικά κατά το βράσιμο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

 

 • Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να πήξει, να γίνει σάλτσα ρευστή για να μπορούμε να τη βάλουμε σε μπουκάλια. Δεκαπέντε λεπτά πριν την κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ξίδι.

 

 • Έχουμε έτοιμα μπουκάλια ή βάζα, πλυμένα και αποστειρωμένα καθώς και φελλούς ή καπάκια για να τα σφραγίσουμε καλά. Αν είναι δύσκολο να αποστειρωθούν, βράζουμε τους φελλούς και ζεματάμε τα μπουκάλια και τα βάζα με βραστό νερό. Χρειάζεται προσοχή την ώρα που θα ρίχνουμε το καυτό νερό γιατί μπορεί να σπάσουν. Γι’ αυτό ρίχνουμε πρώτα λίγο ζεστό νερό, κουνάμε τα μπουκάλια ή τα βάζα για να ζεσταθούν και μετά ρίχνουμε το καυτό. Στραγγίζουμε καλά και ρίχνουμε μέσα τη σάλτσα κέτσαπ. Δε γεμίζουμε μέχρι πάνω, αφήνουμε λίγο κενό 2 – 3 εκατοστά περίπου κάτω από το στόμιο. Σφραγίζουμε καλά με τους φελλούς ή τα καπάκια. Τους φελλούς τους δένουμε με σπάγκο σταυρωτά.

 

 • Τοποθετούμε τα μπουκάλια ή τα βάζα όρθια μέσα σε βαθιά κατσαρόλα με χλιαρό νερό. Το νερό πρέπει να φτάνει έως το σημείο στα μπουκάλια ή στα βάζα που φτάνει η ντομάτα. Αφήνουμε να βράσουν από την ώρα που θ’ αρχίσει να βράζει το νερό για ½ – ¾ της ώρας σε μέτρια θερμοκρασία.
  Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τ’ αφήνουμε μέσα στο νερό μέχρι να κρυώσουν.
  Αν θέλουμε να διατηρήσουμε περισσότερο καιρό την κέτσαπ, όταν κρυώσουν τα μπουκάλια, λιώνουμε παραφίνη και βουτάμε μέσα 2 – 3 φορές το πώμα του μπουκαλιού. Αυτό μόνο για τα μπουκάλια. Τα βαζάκια όσο είναι ακόμα ζεστά τα γυρίζουμε ανάποδα και τ’ αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν.

 

 • Μυστικό: Πριν σφραγίσουμε τα μπουκάλια ή τα βάζα, ρίχνουμε μέσα λίγο ελαιόλαδο 1 εκατοστό περίπου πάνω από τη σάλτσα. Έτσι προστατεύεται καλύτερα… (δεν παίρνει αέρα και δεν έχει φόβο να χαλάσει ή να μουχλιάσει).
  (Εγώ ρίχνω ελαιόλαδο και τα σφραγίζω καλά απλά… χωρίς παραφίνη. Τ’ αποθηκεύω σε σκοτεινό δροσερό ντουλάπι… και για καλύτερη συντήρηση αν υπάρχει χώρος στο ψυγείο! ‘Οπωσδήποτε όμως στο ψυγείο μετά το άνοιγμά τους.

 

 • Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.
φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών

Μοιράσου: