Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά τις ντομάτες, αφαιρούμε τα κοτσάνια τους, τυχόν χτυπημένα και χαλασμένα μέρη. Τις κόβουμε στη μέση οριζόντια και τις ζουλάμε απαλά να φύγουν τα πολλά σποράκια και το ζουμί τους (δεν πετάμε το ζουμί το κρατάμε σε ένα μπολ για να το χρησιμοποιήσουμε σύντομα σε κάποιο φαγητό ή να απολαύσουμε ένα δροσερό βιταμινούχο χυμό ντομάτας με ή χωρίς αλάτι), αφού τον περάσουμε από σουρωτήρι για να απομακρύνουμε τα σποράκια).
- Βάζουμε σε μία λεκάνη τις κομμένες ντομάτες, πασπαλίζουμε με το αλάτι και τις τοποθετούμε σε σουρωτήρι. Το σουρωτήρι το βάζουμε μέσα σε μία λεκάνη για να στάζουν τα (ζουμια) υγρά τους εκεί. Αφήνουμε για αρκετές ώρες ή για ένα βράδυ ώστε να ξεζουμίσουν αρκετά. Μοιάζουν με νερό το οποίο έχει έντονη τη γεύση ντομάτας και είναι νοστιμότατο. Δεν το πετάμε… μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε κάποιο φαγητό. Το βάζουμε σε μπουκάλια ή βάζα και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο για να μη ξινίσει μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
- Παίρνουμε τώρα τις ντομάτες και τις περνάμε από το χειροκίνητο μύλο. Τις αλέθουμε και συλλέγουμε τον πολτό σε ένα μεγάλο μπολ. Τις φλούδες και τα σπόρια που μένουν στη σίτα του μύλου τα πετάμε. Προσέχουμε να μη μείνουν σποράκια στον πολτό… τον θέλουμε καθαρό. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούμε στη μηχανή το δίσκο (σίτα) με τις μικρές τρύπες ώστε να μην περνάνε τα σπόρια. Αν κάποια περάσουν θα τα αφαιρέσουμε με το χέρι, με ένα κουταλάκι.
- Βάζουμε σε δυνατή φωτιά μία κατσαρόλα (μεγάλη γιατί όπως θα βράζει θα φουσκώνει και θα χύνεται). Ρίχνουμε μέσα τις αλεσμένες ντομάτες και μόλις αρχίσει να πυκνώνει ο πολτός μετά από 40 λεπτά περίπου χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά και μοιάζει με πάστα. Θέλει προσοχή και συνεχές ανακάτεμα τώρα με ξύλινη κουτάλα να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 20΄- 30΄ακόμα ή όσο χρειαστεί ανακατεύοντας και παρακολουθώντας. Ο πελτές θα είναι έτοιμος όταν πυκνώσει αρκετά και καθώς ανακατεύουμε στη βάση της κατσαρόλας δεν αφήνει υγρά και αφήνει δρόμους (καθαρό πυθμένα) όπου περνάει η κουτάλα, όπως γίνεται και στη μαρμελάδα.
- Βγάζουμε τον πελτέ από την κατσαρόλα και τον απλώνουμε σε ένα ταψί ή πυρέξ και το βάζουμε στο φούρνο στους 100 – 120 βαθμούς για 40 έως 50 λεπτά περίπου, να εξατμιστεί και η υπόλοιπη υγρασία, έτσι θα στεγνώσει κι άλλο. Παρακολουθώντας πάντα να μην τον στεγνώσουμε πολύ και τον κάψουμε. Προσέχουμε να είναι απλωμένος ομοιόμορφα ώστε να υπάρχει το ίδιο πάχος και στη μέση και στις άκρες, για να γίνει το στέγνωμα σωστά ώστε να μη στεγνώσει περισσότερο στις άκρες και αλλάξει χρώμα, και καεί. Παρακολουθούμε πάντα με προσοχή, μήπως χρειαστεί να βγάλουμε το ταψί νωρίτερα από το φούρνο. Για περισσότερο στέγνωμα (προαιρετικά) μετά το φούρνο, βάζουμε τον πελτέ και στον ήλιο σκεπασμένο με ένα τούλι τις ώρες κοντά στο μεσημέρι που ο ήλιος είναι καυτός για μία έως δύο ημέρες. Αν δεν υπάρχει ήλιος δεν τον αφήνουμε έξω… ούτε το βράδυ γιατί έχει υγρασία.
- Αφού τελειώσουμε με το στέγνωμα του πελτέ τον μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζακια φροντίζοντας να τα γεμίσουμε χωρίς κενά αέρος, πιέζοντας με ένα κουτάλι. Αφήνουμε όμως 1 έως 2 εκατοστά κενό από πάνω για να καλύψουμε την επιφάνεια του πελτέ με ελαιόλαδο. Σφραγίζουμε καλά και τα αποθηκεύουμε σε δροσερό σκοτεινό ντουλάπι. Αν υπάρχει χώρος στο ψυγείο τα βάζουμε εκεί. Μετά το άνοιγμά όμως οπωσδήποτε στο ψυγείο και πάντα θα καλύπτουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο. Καλή επιτυχία!!!
- Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.