Εκτέλεση

 • Πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες, τις χαράζουμε σταυρωτά από πάνω και τις ρίχνουμε σε μια λεκάνη με βραστό νερό για 1 – 2 λεπτά. Μετά τις βγάζουμε με μια κουτάλα και τις βάζουμε σε άλλη λεκάνη με κρύο νερό. Έτσι ξεφλουδίζονται εύκολα.

 

 • Αφαιρούμε προσεχτικά με ένα μαχαίρι το κοτσάνι τους και τις κόβουμε στη μέση οριζόντια. Τις ζουλάμε απαλά να φύγουν τα πολλά σποράκια και το ζουμί τους (δεν πετάμε το ζουμί το κρατάμε σε ένα μπολ για να το χρησιμοποιήσουμε σύντομα σε κάποιο φαγητό ή να απολαύσουμε ένα δροσερό βιταμινούχο χυμό ντομάτας με ή χωρίς αλάτι), αφού τον περάσουμε από σουρωτήρι για να απομακρύνουμε τα σποράκια).

 

 • Στη συνέχεια πολτοποιούμε τις ντομάτες στο μούλτι ή στον τρίφτη. Ρίχνουμε τον πολτό  σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλάτι (υπολογίζουμε για κάθε ποτήρι του νερού πολτό 1/2 κ.γ. αλάτι)  και βάζουμε στη φωτιά να βράσει. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι να μειωθεί από τον αρχικό στο μισό για 3 έως 4 ώρες περίπου (πρέπει να γίνει συμπυκνωμένος χωρίς υγρό).

 

 • Κατά τη διάρκεια του βρασμού ανακατεύουμε συχνά και προς το τέλος συνέχεια για να μη κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν δούμε πως η σάλτσα μας είναι έτοιμη, πηχτή χωρίς καθόλου υγρό βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

 

 • Έχουμε έτοιμα τα βάζα.
  Πως  τα αποστειρώνουμε…Τα πλένουμε πολύ καλά καθώς επίσης και τα καπάκια τους και τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό. Στη συνέχεια τα βάζουμε μέσα σε μία κατσαρόλα με βραστό νερό και τα καπάκια τους (όχι κλειστά). Τ’ αφήνουμε εκεί για 10 – 15 λεπτά. Μετά τα βγάζουμε απ’ το νερό τ’ αφήνουμε λίγο να στεγνώσουν γυρισμένα ανάποδα πάνω σε καθαρή πετσέτα και έπειτα τα βάζουμε ανοιχτά πάνω σε ένα ταψάκι μέσα στο φούρνο στους 150 βαθμούς για 10 – 15 λεπτά. Αντί για το φούρνο μπορούμε να τα βάλουμε σε φούρνο μικροκυμάτων για 2 – 3 λεπτά. Προσοχή τα μεταλλικά καπάκια δεν μπαίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων.

 

 • Ζεστά όπως είναι τα γεμίζουμε με τη ζεστή σάλτσα όχι όμως μέχρι πάνω – πάνω (αφήνουμε λίγο κενό 1 -2 εκ. περίπου) και ρίχνουμε πάνω από τη σάλτσα ελαιόλαδο. Έτσι  δεν παίρνει αέρα και εξασφαλίζουμε καλύτερη διατήρηση και προστασία ώστε να μη χαλάσει ή ξινίσει.
 • Όλα γίνονται πάντα με προσοχή για να μη κάψουμε τα χέρια μας.
 • Κλείνουμε καλά με το καπάκι τους και φυλάμε τα βάζα στο ψυγείο για πολλούς μήνες.

 

 • Αν θέλουμε να φυλάξουμε τη σάλτσα μας εκτός ψυγείου αλλά σε ένα σκοτεινό δροσερό ντουλάπι θα φροντίσουμε να σφραγίσουμε καλύτερα τα βάζα μας.
 • Αγοράζουμε καινούργια βάζα με τα καπάκια τους η αν υπάρχουν βάζα στο σπίτι αγοράζουμε μόνο καπάκια. Τα αποστειρώνουμε με τον ίδιο τρόπο αλλά όταν τα γεμίσουμε με τη σάλτσα και τα κλείσουμε καλά τα γυρίζουμε ανάποδα τα τοποθετούμε σε ένα δίσκο ή ένα ταψί και τα αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν. Στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε στο ντουλάπι. Και πάλι μπορούν να μπουν στο ψυγείο. Οπωσδήποτε όμως μετά το άνοιγμά τους.

 

 • Αν κάτι δεν πάει καλά με τη συντήρηση, σημαίνει ότι ή δεν σφραγίστηκε καλά το βάζο και πήρε αέρα ή ότι δεν έβρασε καλά η σάλτσα και έμεινε με υγρό. Σ’ αυτή την περίπτωση για να την προλάβουμε πριν χαλάσει, την βάζουμε πάλι να βράσει για να σωθεί το υγρό της και να πήξει καλά. Στη συνέχεια την αποθηκεύουμε με τον τρόπο που αναφέραμε πιο πάνω.
 • Καλή επιτυχία!

 

 • Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.

 

 

φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών

Ετικέτες:

Μοιράσου: