Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε πρώτα τους σπόρους και τους πλένουμε καλά. Τους βάζουμε σε ένα γυάλινο δοχείο με αρκετό νερό και αφήνουμε για 5-6 ώρες ή όλη τη νύχτα. Κατόπιν σουρώνουμε. Τους βάζουμε πάλι στο γυάλινο δοχείο και για πώμα χρησιμοποιούμε ύφασμα ή τούλι (το στερεώνουμε με λάστιχο) για να τους στραγγίζουμε εύκολα και να αναπνέουν.

 

  • Πρέπει να προσέξουμε το δοχείο να είναι μεγάλο και να έχει φαρδύ στόμιο γιατί οι σπόροι θα φουσκώσουν, θα βλαστήσουν και θέλουν το χώρο τους και όταν φυτρώσουν να βγαίνουν εύκολα από το δοχείο. Ξεπλένουμε 3 – 4 φορές την ημέρα και στραγγίζουμε πάντα. Φυλάμε το δοχείο σε σκοτεινό ντουλάπι και με την υγρασία που μένει στο δοχείο θα βοηθηθούν να βλαστήσουν γρήγορα. Μετά από 2 -5 μέρες (ανάλογα με το είδος των σπόρων) θα έχουν φυτρώσει, θα εμφανιστούν το πρώτα φύλλα τους, και το μέγεθός τους θα είναι περίπου 2  έως 2,5 εκατοστά. Αφήνουμε τότε το δοχείο για λίγες ώρες στο φως αλλά όχι να πέφτει ο ήλιος πάνω τους. Αυτό γίνεται για να πρασινίσουν τα φύλλα. Τώρα  τα φύτρα είναι έτοιμα.

 

  • Τα ξεπλένουμε καλά με νερό, και τα στεγνώνουμε λίγο απαλά με χαρτί κουζίνας. Αν δεν τα καταναλώσουμε αμέσως όλα τα διατηρούμε στο ψυγείο για 3 – 4 ημέρες, μέσα σε ένα μπολ καλά σφραγισμένο (αφού βάλουμε στον πυθμένα του απορροφητικό χαρτί κουζίνας), ή σε ειδικές σακούλες που χρησιμοποιούμε για το ψυγείο. Καλό είναι να τα καταναλώνουμε αμέσως. Γι αυτό ας βάζουμε στο δοχεία τόσα σποράκια όσα θα χρειαστούμε.

 

  • Προσοχή! μη ξεχνάμε να ξεπλένουμε όσο κρατά η διαδικασία για το φύτρωμα τους 3 φορές την ημέρα και πάντα στραγγίζουμε καλά το νερό.  Έτσι τους δίνουμε συχνά υγρασία για να μη στεγνώσουν και η φρεσκάδα του νερού τα κρατάει καθαρά. Καλύτερα να τοποθετούμε το δοχείο ανάποδα ή σε πλάγια θέση μέσα σε ένα στραγγιστήρι αφού βάλουμε ένα σκεύος από κάτω για να συγκεντρώνονται να νερά που θα στάζουν.

 

  • Τα φύτρα τα προσθέτουμε ωμά σε σαλάτες, συνταγές ->εδώ  κι  έδώ, σε σάντουιτς, ή τα πολτοποιούμε με άλλα υλικά και παρασκευάζουμε διάφορα ντιπ. Τα χρησιμοποιούμε σε διάφορες συνταγές  όπως ομελέτες, σούπες, σοταρισμένα λαχανικά  και αλλά. Αποφεύγουμε τις υψηλές θερμοκρασίες γιατί χάνουν τις βιταμίνες τους. Το σωστό είναι να τα σοτάρουμε για 2- 3 λεπτά όχι παραπάνω και πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία. Και το πιο σωστό να τα καταναλώνουμε ωμά.

 

φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών