Εκτέλεση
Διαλέγουμε φράουλες όχι πολύ ώριμες. Κόβουμε το κοτσάνι με τα φύλλα και τις πλένουμε καλά. Αφού στραγγίσουν τα νερά τις βάζουμε μέσα σε κατσαρόλα όπου έχουμε ρίξει τη μισή ζάχαρη και ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη. Αφήνουμε για 6-8 ώρες περίπου, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να λιώσει η ζάχαρη. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρει βράση μετράμε 3 – 5 λεπτά και αποσύρουμε. Αφήνουμε πάλι για αρκετές ώρες, (μπορούμε να τις αφήσουμε και όλη τη νύχτα). Μετά βράζουμε 5-6 λεπτά. Αν δεν έχει δέσει καλά το σιρόπι, βγάζουμε τις φράουλες με τρυπητή κουτάλα προσεχτικά και συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να δέσει. Για να καταλάβουμε, αν έχει δέσει το σιρόπι, ρίχνουμε μια σταγόνα σε ένα πιάτο. Αν παραμείνει στρογγυλή και δεν απλώνει, έχει δέσει, αν όχι, πρέπει να το βράσουμε κι άλλο. Μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε μέσα τις φράουλες. Αφήνουμε να πάρει βράση, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μετράμε 2-4 λεπτά, και κατεβάζουμε από την φωτιά. Το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.