Εκτέλεση

  • Πλένουμε καλά τα κιτρολέμονα και τα τρίβουμε με ένα σφουγγάρι, κάτω από τρεχούμενο νερό. Τ΄ αφήνουμε σε στραγγιστήρι να φύγουν τα πολλά νερά,  τα σκουπίζουμε, και αφαιρούμε  μ᾿ ένα μαχαίρι  ή με το ψιλό μέρος του τρίφτη την εξωτερική φλούδα το κίτρινο… το άσπρο μένει. (και λίγο κίτρινο αν μείνει δεν πειράζει). Το εξωτερικό κίτρινο ξύσμα το κρατάμε για να  φτιάξουμε ένα καταπληκτικό λικέρ-λιμοντσέλο.

 

  • Στη συνέχεια κόβουμε τα κιτρολέμονα σε 4 ή 8 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθός τους. Αφαιρούμε το σκληρό από το μέρος του κοτσανιού, το πετάμε και τη σάρκα, την οποία δεν πετάμε, την κρατάμε σε ένα μπολ. Θα φτιάξουμε με αυτή μαρμελάδα προσθέτοντας και άσπρη φλούδα από κιτρολέμονα και πορτοκάλια ολόκληρα μία ωραιότατη μοσχοβολιστή μαρμελάδα. Στην άλλη περίπτωση πιέζουμε για να πάρουμε το χυμό, τον βάζουμε σε παγοκύστες και μπαίνουν στην κατάψυξη για όταν τον χρειαστούμε…

 

  • Κόβουμε τις φλούδες σε μικρά μακρόστενα ή τρίγωνα κομμάτια ή τις κάνουμε ρολό και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν, για 4 – 5 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει η βράση. Τα σουρώνουμε και επαναλαμβάνουμε το ίδιο για άλλη μια φορά.

 

  • Τα σουρώσουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με κρύο νερό. Τ᾿ αφήνουμε στο νερό  για ένα 12ωρο ή 24ωρο (όσο χρειαστεί) αλλάζοντας το  νερό αρκετές φορές, μέχρι να ξεπικρίσουν.  Κατά τη διαδικασία αυτή δοκιμάζουμε κόβοντας ένα μικρό κομμάτι και το δαγκώνουμε για να δούμε αν έχουν φτάσει στο επιθυμητό σημείο ξεπικρίσματος.

 

  • Όταν δούμε ότι είναι έτοιμα, αδειάζουμε το νερό, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά για αρκετή ώρα και μετά τα απλώνουμε σε μία καθαρή πετσέτα κουζίνας ή ένα τραπεζομάντηλο για να στεγνώσουν. Βάζουμε  σε μια μεγάλη κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια από τα κιτρολέμονα και τα βράζουμε για 5′. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό, μέχρι την άλλη μέρα.

 

  • Ξαναβράζουμε για 5 – 10 λεπτά ανάλογα με το πόσο βράσιμο θέλουν ακόμα (παίζει ρόλο το μέγεθος και πόσο ώριμα ήταν). Στο τέλος προσθέτουμε και το χυμό τους… βοηθάει ώστε να μη ζαχαρώσει το γλυκό. Αν τα κομμάτια έχουν μαλακώσει από τα πρώτα βρασίματα, τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει, μέχρι να δέσει. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο, όταν στάξουμε µία σταγόνα  σε ένα κρύο πιατάκι ή πάνω στο νύχι μας και η σταγόνα θα σταθεί σαν κόμπος.

 

  • Το βάζουμε σε γυάλινα βάζα αποστειρωμένα ζεστά και κλείνουμε καλά με τα καπάκια τους. Τα αποθηκεύουμε σε δροσερό σκοτεινό ντουλάπι ή στο ψυγείο.
φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών