Εκτέλεση

  • Γλυκό με φλούδα λεμονιού από βιολογικά, ακέρωτα λεμόνια… της δικής μας λεμονιάς!

 

  • Πλένουμε τα λεμόνια και τα ξύνουμε ελαφρά. Δεν πετάμε το ξύσμα, το κρατάμε και το στεγνώνουμε ή το βάζουμε στον καταψύκτη, για να το χρησιμοποιήσουμε σε συνταγές για κέικ, κουλουράκια κρέμες κ.α. Χαράζουμε στα τέσσερα και αφαιρούμε τη φλούδα.

 

  •  Βάζουμε τις φλούδες σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό βράζουμε για 5 λεπτά, χύνουμε το νερό, προσθέτουμε φρέσκο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 2 – 3 φορές ακόμα. Σουρώνουμε και βάζουμε τις φλούδες στην κατσαρόλα με κρύο νερό για αρκετές ώρες ή για μία μέρα ή ένα βράδυ αλλάζοντας το νερό τρείς έως τέσσερις φορές για να ξεπικρίσουν.

 

  • Τις αδειάζουμε σε σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Παίρνουμε ένα μεγάλο βελόνι με κλωστή. Κάνουμε ρολό τις φλούδες και τις περνάμε στην κλωστή.

 

  • Βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό. Μόλις λιώσει η ζάχαρη και αρχίσει να βράζει το σιρόπι, προσθέτουμε τις φλούδες λεμονιού που είναι περασμένες στην κλωστή σαν κολιέ. Όσο βράζουν παρακολουθούμε και αν σχηματιστεί αφρός τον αφαιρούμε με ένα κουτάλι.

 

  • Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 – 20 λεπτά. Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό μας για ένα βράδυ στην κατσαρόλα. Την άλλη μέρα αφαιρούμε με προσοχή την κλωστή, βλέπουμε αν έχει δέσει το σιρόπι ρίχνοντας μια σταγόνα πάνω στο νύχι ή σε ένα πιατάκι. Αν είναι έτοιμο, η σταγόνα θα μείνει σταθερή. Αν απλώσει σημαίνει ότι θέλει κι άλλο βράσιμο. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.

 

  • Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά, μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε καλά με τα καπάκια τους και τα γυρίζουμε ανάποδα πάνω σ’ ένα δίσκο μέχρι να κρυώσουν. Τ’ αποθηκεύουμε σε σκοτεινό δροσερό ντουλάπι ή στο ψυγείο.
φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών