Εκτέλεση

  • Πλένουμε καλά τα περγαμόντα, τα στεγνώνουμε και με το ψιλό τρίφτη αφαιρούμε λίγο από τον εξωτερικό τους φλοιό. (Το ξύσμα δεν το πετάμε, το χρησιμοποιούμε για λικέρ ή το στεγνώνουμε και το φυλάμε να το ρίχνουμε για άρωμα σε διάφορα κέικ και άλλα γλυκά.
    Κόβουμε τα περγαμόντα σε 4 κομμάτια, αφαιρούμε το εσωτερικό τους και το φυλάμε για να πάρουμε λίγο χυμό. να τον προσθέσουμε στο τέλος στο γλυκό. (Το υπόλοιπο εσωτερικό του το κάνουμε μαρμελάδα μαζί με λίγη από τη φλούδα του ή μαζί με άλλα εσπεριδοειδή).
  • Κόβουμε το κάθε κομμάτι σε στενές λωρίδες. Τις βάζουμε  σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν για 5 λεπτά. Αδειάζουμε το νερό και βάζουμε άλλο καθαρό (ζεστό). Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλη μια φορά. Αφήνουμε να βράσουν 5 – 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν λίγο (προσοχή να μη παραβράσουν και λιώσουν).

 

  • Τα σουρώνουμε, βάζουμε κρύο νερό στην κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια περγαμόντο.Τ᾿ αφήνουμε στο νερό για 24 ώρες ή περισσότερες ή και 1 έως 2 μέρες ακόμα, αλλάζοντας το νερό αρκετές φορές, μέχρι να ξεπικρίσουν. Δοκιμάζουμε να δούμε  αν έφυγε η πίκρα τους και όταν είναι όπως τα θέλουμε (ανάλογα με την επιθυμία μας) συνεχίζουμε την εκτέλεση του γλυκού…

 

  • Τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι και αφήνουμε κάποιες ώρες, μέχρι να φύγουν τα πολλά νερά. Ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό στην κατσαρόλα, τη βάζουμε στη φωτιά και μόλις αρχίσει ο βρασμός και λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε τα περγαμόντα. Τα βράζουμε για 15′ και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

 

  • Αφήνουμε να σταθεί το γλυκό και την επόμενη μέρα το ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι για 10 – 20 λεπτά περίπου. (Για να δούμε αν έχει δέσει, στάξουμε µία σταγόνα πάνω σε ένα κρύο πιατάκι κι αν αυτή στέκεται και δεν απλώνει, το γλυκό είναι έτοιμο. Προς το τέλος, προσθέτουμε 2 κ.σ. από το χυμό τους που κρατήσαμε.
  • Μοιράζουμε το γλυκό σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν.

 

φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών