Εκτέλεση
- Τραγανά κομμάτια κολοκύθας μέσα στο ευωδιαστό πετιμέζι!… Παραδοσιακό και ιδιαίτερο γλυκό τα ρετσέλια όπως το έφτιαχναν και ίσως κάποιοι συνεχίζουν να το φτιάχνουν στην πατρίδα μου την Καρδίτσα!
- Όποιος το γεύθηκε… σίγουρα δεν θα το λησμονήσει…
- Ετοιμάζουμε πρώτα το μούστο αν δεν είναι έτοιμος κομμένος. Τον ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε τη στάχτη (κοσκινισμένη) και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει θα φουσκώνει και θα κάνει αφρό. Με μία κουτάλα τρυπητή αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται και συνεχίζουμε μέχρι να σταματήσει να αφρίζει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κατακαθίσει η στάχτη στον πυθμένα της κατσαρόλας για αρκετές ώρες και ακόμα καλύτερα για μία νύχτα. - Την επομένη φιλτράρουμε το μούστο από λεπτή σίτα καλυμμένη με διπλό τουλπάνι ή χάρτινο φίλτρο του καφέ. Επαναλαμβάνουμε το φιλτράρισμα και ο μούστος είναι έτοιμος τώρα καθαρός για να τον χρησιμοποιήσουμε.
- Κόβουμε την κολοκύθα αφαιρούμε τους σπόρους και τις ίνες μαζί με λίγο μέρος (το μαλακό) από το εσωτερικό. Την κόβουμε σε φέτες και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε την εξωτερική σκληρή φλούδα. Κόβουμε σε κομμάτια όπως τις κυδωνάτες πατάτες.
- Σε μια λεκάνη βάζουμε νερό και διαλύουμε τις 3 κουταλιές ασβέστη. Ρίχνουμε τα κομμάτια κολοκύθας, συμπληρώνουμε με νερό ώστε να σκεπάζονται καλά και τ’ αφήνουμε να μείνουν μέσα στον ασβέστη αρκετές ώρες. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε.
- Αφού περάσουν οι ώρες και δούμε ότι τα κομμάτια έχουν σφίξει τα ξεπλένουμε πολύ καλά αρκετές φορές, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να βράσουν και μόλις αρχίζει να βράζει το νερό το αδειάζουμε, το πετάμε και ρίχνουμε άλλο καθαρό. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και μόλις πάρουν βράση αδειάζουμε πάλι το νερό και τα ξεπλένουμε καλά. Τα στραγγίζουμε και τ’ απλώνουμε σε μία καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν. Παίρνουμε ένα – ένα κομμάτι και το τρυπάμε σε μερικά σημεία με οδοντογλυφίδα.
- Βάζουμε το φιλτραρισμένο μούστο σε κατσαρόλα να βράσει. Μόλις η ποσότητα μειωθεί στο μισό ρίχνουμε τα κομμάτια κολοκύθας στο μισοβρασμένο μούστο που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται πετιμέζι. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το πετιμέζι, να γίνει σιρόπι. Θα αποκτήσει σκούρο χρώμα σαν το κάστανο και θα γλυκάνει… Τα κομμάτια κολοκύθας θα έχουν πάρει τη γεύση, τη γλύκα και το χρώμα απ’ το πετιμέζι.
- Τα μοιράζουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα και τα φυλάμε σε δροσερό σκοτεινό ντουλάπι!
- Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.