Εκτέλεση
- Περιβολίσια χόρτα, διαφορετικά σε κάθε εποχή όπως σέσκουλα, λάπαθα, σπανάκι, βλήτα, κολοκυθοκορφάδες, παντζαρόφυλλα, άνηθος, δυόσμος μαϊντανός κ.α. μαζί με κρεμμυδάκια, πράσα και φέτα κλεισμένα στα τραγανά χειροποίητα φύλλα…
- Καθαρίζουμε και κόβουμε το σπανάκι, το πλένουμε και το στύβουμε πολύ καλά να φύγουν τα υγρά του. Το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή μεγάλη λεκάνη, ρίχνουμε τα πράσα, τα κρεμμύδια, τα υπόλοιπα χόρτα (καθαρισμένα πλυμένα και κομμένα, το ελαιόλαδο, τη φέτα τριμμένη με το χέρι, το αλάτι (στην περίπτωση που η φέτα είναι αλμυρή δεν ρίχνουμε αλάτι), τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, και ανακατεύουμε.
- Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου, στρώνουμε πρώτα 4 φύλλα λαδωμένα μεταξύ τους. Ρίχνουμε το μισό μείγμα από τα χόρτα τ’ απλώνουμε ομοιόμορφα, στρώνουμε από πάνω ένα ή δύο φύλλα, λαδωμένα και ρίχνουμε τα υπόλοιπα χόρτα.
- Απλώνουμε καλά και τα καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδωμένα μεταξύ τους. Μαζεύουμε τις άκρες που προεξέχουν απ’ το ταψί, από έξω προς τα μέσα σχηματίζοντας (κόθρο) και αλείφουμε όλη την επιφάνεια με ελαιόλαδο. Χαράζουμε την πίτα, βρέχουμε το χέρι μας με νερό και ραντίζουμε ελαφρά από πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για μία ώρα περίπου ανάλογα με το φούρνο μας μέχρι η πίτα μας να ροδοκοκκινίσει.
