Θέλουμε πάντα να έχουμε το σπίτι μας καθαρό, άνετο με ευχάριστο περιβάλλον. Θα πρέπει να φροντίσουμε όμως και για την καθαρή ατμόσφαιρα του σπιτιού μας γιατί η παρουσία των χημικών ουσιών που βρίσκονται σε χρώματα, κόλλες, διαλυτικά, επιστρώσεις, οικοδομικά υλικά κ.α. προκαλούν την μόλυνση του αέρα σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους. 

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλλει για τους περισσότερους από εμάς να παραμένουμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε κλειστούς χώρους και έτσι την έκθεση μας στις διάφορες αυτές ουσίες. Ο χρόνος έκθεσης και η ποσότητα των βλαβερών αυτών ουσιών που αναπνέουμε  μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στην υγεία μας. 

 

Το έψαξα λίγο αυτό το θέμα… της καθαρής ατμόσφαιρας και βρήκα κάποιες  ενδιαφέρουσες πληροφορίες …

Σε έρευνα του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αναφέρει ότι ο αέρας των εσωτερικών χωρών μπορεί να είναι μέχρι και 12 φορές πιο μολυσμένος σε σχέση με τον εξωτερικό!

Από πολυετείς μελέτες Αμερικανών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως  άνθρακας, υδρογόνο, μεθάνιο, φαινόλες, αμμωνία οξείδια του αζώτου αλλά και πολλές άλλες ουσίες… Επομένως και ο ίδιος ο άνθρωπος επιβαρύνει την ατμόσφαιρα του σπιτιού του!

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στους διαστημικούς σταθμούς της NASA. Η ατμόσφαιρα ενός διαστημικού σταθμού είναι πολύ χειρότερη από εδώ κάτω στην γη. Η NASA μετά από έρευνες ανακάλυψε πως φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να εξαλείψουν βλαβερές ουσίες της ατμόσφαιρας φιλτράροντας τον αέρα. Με ορισμένα φυτά να είναι καλύτερα από άλλα στην απορρόφηση των βλαβερών χημικών ουσιών.

Τοποθετούμε λοιπόν κατάλληλα φυτά και στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού μας, σε θέσεις που θα μπορούν να ευδοκιμήσουν και με τη σειρά τους θα αρχίσουν να φιλτράρουν τον αέρα. Έτσι η ατμόσφαιρα στο σπίτι θα είναι πιο καθαρή! 

Κάποια από αυτά τα μαγικά φυτά είναι:

1. Φοίνικας Αρέκα- areka. Απελευθερώνει άφθονη υγρασία στον αέρα, εξαλείφει χημικές τοξίνες, αφαιρεί τη σκόνη και φιλτράρει την αμμωνία, χημική ουσία που βρίσκεται στα προϊόντα καθαρισμού. Το όμορφο παλμοειδές φύλλωμα του Φοίνικα έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο και τον καθιστά σε έναν μικρό «ιονιστή». Όσο μεγαλώνει το φυτό, αυξάνονται οι «καθαριστικές» του ιδιότητες. Ευδοκιμεί σε όλες τις θέσεις γιατί δεν έχει πρόβλημα με την υγρασία ούτε με τον χαμηλό φωτισμό.

 

 

2. Χαμαιδωρέα – Μπαμπού. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά φυτά στην εξάλειψη χημικών ουσιών αλλά και πολύ ικανό να δίνει ατμόσφαιρα με υγρασία όπως σε επαγγελματικούς χώρους.

 

 

3. Φίκος Ελαστικοφόρος. Είναι ένα από τα φυτά που βοηθούν στην εξάλειψη της φορμαλδεϋδης από την ατμόσφαιρα. Ίσως το πιο σημαντικό φυτό εσωτερικού χώρου. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός, απαιτεί ελάχιστο φως και καθαρίζει το περιβάλλον από χημικά τοξικά.

 

 

4. Δράκαινα Μασαντζιάνα – dracaena-massangeana. Η δράκενα είναι από τα φυτό με τις καλύτερες επιδόσεις στην εξάλειψη της φορμαλδεϋνης (βρίσκεται σε βαφές, ταπετσαρίες, καπνό από τζάκια), του τριχλωροαιθυλενίου (φωτοαντιγραφικά, ηλεκτροφωτογραφικοί εκτυπωτές). Συνίσταται από τη NASA για την ικανότητά της να απορροφά ικανή ποσότητα των τοξικών ουσιών, κυρίως από το βενζόλιο, που προέρχεται για παράδειγμα από τον καπνό του τσιγάρου και αποτελεί καρκινογόνο ουσία. Θέλει θέση με μέτριο φως.

 

 

5. Κισσός. Φιλτράρει μεγάλες ποσότητες φορμαλδεΰδης, αλλά και των υπόλοιπων επικίνδυνων τοξικών ουσιών (τριχλωροαιθυλένιο,  βενζόλιο και ξυλόλιο) από την ατμόσφαιρα. Επίσης, είναι γνωστό για την αφαίρεση μονοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, κάνοντας έτσι πιο ποιοτικό τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Θέλει υγρό χώμα και άμεσο ηλιακό φως.

 

 

6. Φτέρη – pteri  (Το πιο ικανό φυτό από όλα τα άλλα φυτά με τις καλύτερες επιδόσεις στην εξάλειψη ρύπων του αέρα, διατήρηση σωστής υγρασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά εξάλειψη τοξικών ουσιών)

 

 

7. Σπαθίφυλλο – spathiphyllum. Διαπρέπει στην εξάλειψη ρύπων όπως ενώσεις αλκοόλης (συγκολλητικές ουσίες, υλικά κάλυψης δαπέδων και τοίχων, βερνίκια) , ακετόνης, τριχλωροαιθυλένιου, βενζόλης αλλά και της φορμαλδεϋδης (υφάσματα, κόντρα πλακέ, μοριοσανίδες, ταπετσαρίες). Ιδανικό φυτό για το σπίτι αλλά και για το γραφείο, το σπαθίφυλλο καθαρίζει τον αέρα από όλες τις παραπάνω ουσίες, αλλά και από την αμμωνία. Το σπαθίφυλλο με τα ασυνήθιστα λευκά λουλούδια έχει υψηλό ρυθμό διαπνοής.

 

 

8. Πόθος. Ένα φυτό χωρίς καλλιεργητικές απαιτήσεις που μπορεί να βοηθήσει στο φιλτράρισμα του αέρα (αφαιρεί τα δηλητήρια). Ο πόθος αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, έχοντας υψηλή αντοχή σε επιθέσεις εντόμων και εξαιρετική απόδοση στην εξάλειψη χημικών πτητικών ουσιών.

 

 

9. Φιλόδενδρο  – philodendron: Ικανό στην εξάλειψη ρύπων της ατμόσφαιρας.

 

 

10. Συγκόνιο – syngonium: Φιλτράρει τον αέρα.

 

 

11. Ντιεφενμπάχια dieffenbachia: Ικανό στην εξάλλειψη των ρύπων της ατμόσφαιρας.

 

 

12. Φίκος Μπέντζαμιν – ficus-benjamina. Σημαντικό φυτό στην εξάλειψη ρύπων  από την ατμόσφαιρα. Καταπολεμά τη φορμαλδεϋδη και το ξυλόλιο. Είναι ευαίσθητο σε ρεύματα αέρος.

 

 

14. Σανσεβιέρια-sansevieria. Πιο γνωστή ως «γλώσσα της πεθεράς» η σανσεβιέρια φιλτράρει τοξικές ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη, το τριχλωροαιθυλένιο, το βενζόλιο, η τολουΐνη κ.α., τα οποία απελευθερώνονται στον αέρα από κοινά αντικείμενα όπως το μελάνι, ο αφρός ή οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας. Παράγει καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας οξυγόνο, κι ακόμη περισσότερο την νύχτα.

 

 

15. Καλαθέα – calathea:Φιλτράρει τον αέρα.

 

 

16. Ορχιδέα. Απορροφά σε κάποιο βαθμό διοξείδιο του άνθρακα κατά την διάρκεια της νύκτας και παράγει οξυγόνο.

 

 

17. Χλωρόφυτο – chlorophytum. Το πρώτο φυτό στην εξάλειψη ρύπων από την ατμόσφαιρα εσωτερικών χώρων. Καταπολεμά το μονοξείδιο του άνθρακα, το ξυλόλιο και τη φορμαλδεΰδη. Ευδοκιμεί σε θέση με έμμεσο ηλιακό φως.

 

 

18. Αγλαόνυμο – aglaonema. Καταπολεμά τις τοξικές ουσίες όπως το βενζόλιο και τη φορμαλδεϋδη. Δεν έχει πρόβλημα με τον χαμηλό φωτισμό.

 

 

19. Κάκτοι (kaktos) απορροφούν την ακτινοβολία σε κλειστούς χώρους. Καλή θέση δίπλα σε οθόνες, ασύρματα τηλέφωνα κ.τ.λ. Επίσης το βράδυ απελευθερώνει οξυγόνο και καθαρίζει την ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα.

 

 

20. Ζέρμπερα. Θα απαλλάξει από σημαντική ποσότητα τριχλωροαιθυλενίου,  χημική ουσία που χρησιμοποιείται στο στεγνό καθάρισμα των ρούχων και απελευθερώνεται στον αέρα. Αν υπάρχει επαρκής φυσικός φωτισμός (χρειάζεται άμεσο φως από τον ήλιο), καλό θα ήταν να τοποθετηθεί κοντά στο υπνοδωμάτιο ή στον χώρο όπου είναι το πλυντήριο.

 

 

21. Το χρυσάνθεμο με τη μοναδική χρωματική πανδαισία της ανθοφορίας του, φέρνει τη ζωντάνια σε ένα κλειστό χώρο απαλλάσσοντας τον από μια ολόκληρη σειρά από χημικές ουσίες, όπως: η αμμωνία, η βενζόλη, η φορμαλδεΰδη, το ξυλόλιο, το τριχλωροαιθυλένιο και το τολουόλιο. Θέλει θέση με πολύ ηλιακό φως.

 

 

22. Η αλόη, καταπολεμά το βενζόλιο που βρίσκεται σε απορρυπαντικά και πλαστικά  και τη φορμαλδεϋδη που βρίσκεται σε βερνίκια. Απελευθερώνει σημαντικές ποσότητες οξυγόνου, ενώ απορροφά διοξείδιο του άνθρακα κατά τις νυχτερινές ώρες, γεγονός που την καθιστά κατάλληλη και για υπνοδωμάτια. Αγαπά θέση που να τη βλέπει ο ήλιος.