Εκτέλεση

  • Πλένουμε τη συκωταριά με κρύο νερό. Τη βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό όσο να τη σκεπάζει, τη βράζουμε δέκα λεπτά, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, τη στραγγίζουμε και αφού κρυώσει λίγο, την κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια. Έπειτα σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, ρίχνουμε πρώτα τα ξερά κρεμμύδια να μαραθούν και μετά ρίχνουμε το φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τη συκωταριά, σοτάρουμε, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το ρύζι, ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε μισό ποτήρι ζεστό νερό για να βράσει λίγο το ρύζι και στο τέλος όλα τα μυρωδικά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο και να φουσκώσει το ρύζι. Τέλος ρίχνουμε μέσα δύο αυγά ελαφρά χτυπημένα.

 

  • Πλένουμε καλά τη σκέπη (μπόλια) με πολύ χλιαρό νερό και ξύδι και μετά την ξεπλένουμε με κρύο νερό. Την αφήνουμε να στραγγίσει καλά από το νερό και την απλώνουμε σε μία μικρή λεκάνη ή ένα μπολ έτσι ώστε να εξέχει αρκετά γύρω από το μπολ.

 

  • Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στη μπόλια μέσα στο μπολ και την τυλίγουμε καλά, γυρίζοντας τη σκέπη προς τα μέσα και κλείνοντας το μείγμα της συκωταριάς  έτσι ώστε να ενωθούν οι άκρες της σκέπης. Βάζουμε από πάνω το ταψί στο οποίο θα ψήσουμε τον τζιγεροσαρμά και πιάνοντας με το ένα χέρι το ταψί, με το άλλο το μπολ αναποδογυρίζουμε το μπολ μέσα στο ταψί.

 

  • Αφαιρούμε το μπολ και ένας μεγάλος τζιγεροσαρμάς βρίσκεται στο ταψί μας με την ένωση της σκέπης από κάτω. Χτυπάμε το αυγό, αλείφουμε τον τζιγεροσαρμά ώστε με το ψήσιμο να κάνει κρούστα και να πάρει ωραίο χρώμα. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 – 180 βαθμούς Κελσίου για 40 – 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.

 

  • Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.
φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών