Εκτέλεση

  • Από τα περισσότερο αγαπημένα… μυρωδάτο γλυκό του κουταλιού με φλούδα πορτοκαλιού!!!

 

  • Ξύνουμε ελαφρώς τα πορτοκάλια με ψιλό τρίφτη. Τα πλένουμε καλά, τα σκουπίζουμε και τα κόβουμε με μαχαίρι στα τέσσερα ή σε περισσότερα κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος τους. Αφαιρούμε τις φλούδες, τις διπλώνουμε σε ρολό και τις περνάμε σε μια κλωστή με βελόνι ή στερεώνουμε τα ρολά με οδοντογλυφίδα.

 

  • Βράζουμε τις φλούδες σε μια κατσαρόλα με νερό για 8 λεπτά. Στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε το βράσιμο με νέο νερό για άλλες δύο φορές βράζοντας 5 λεπτά απ’ την ώρα που αρχίζει ο βρασμός, μέχρι να μαλακώσουν  οι φλούδες. Δοκιμάζουμε με πιρούνι ή οδοντογλυφίδα και αν πέφτουν όταν τις τσιμπήσουμε σημαίνει ότι είναι έτοιμες.
    Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, στραγγίζουμε και βάζουμε τις φλούδες σε κρύο νερό.  Τις αφήνουμε να μείνουν όλη τη νύχτα, φροντίζουμε όμως να αλλάξουμε το νερό 2 έως τρεις φορές για να φύγει η πίκρα τους. Την επομένη τις στραγγίζουμε καλά και τις απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα να απορροφήσει το νερό.

 

  • Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 5΄ – 10΄ περίπου. Ρίχνουμε μέσα τις φλούδες και βράζουμε για 10-15 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να μείνει 24 ώρες περίπου.

 

  • Βγάζουμε τις κλωστές με προσοχή και ξαναβράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι. Λίγα λεπτά πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά  προσθέτουμε το χυμό λεμόνι. Για να καταλάβουμε, αν έχει δέσει το σιρόπι, ρίχνουμε μια σταγόνα σε ένα πιάτο. Αν παραμείνει στρογγυλή και δεν απλώσει έχει δέσει, αν όχι, πρέπει να  βράσουμε λίγο ακόμα το γλυκό μας, μέχρι να δέσει καλά.

 

  • Μοιράζουμε το γλυκό μας σε αποστειρωμένα βάζα τα κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

 

(Το ξύσμα των πορτοκαλιών μπορούμε να το κρατήσουμε σε μικρά βαζάκια στην κατάψυξη για να το χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες συνταγές).

 

 

 

 

φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών