Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια , αφαιρούμε τα κεφάλια και τα πλοκάμια τους και τα πλένουμε πολύ καλά (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένα, έτοιμα καθαρισμένα). Τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Κόβουμε τα πλοκάμια και τα κεφάλια (αφού τα καθαρίσουμε) σε κομματάκια και τα έχουμε έτοιμα για να τα χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το ρύζι, τα πλοκάμια, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα κουκουνάρια, τις σταφίδες, το μαϊντανό, και ανακατεύουμε γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα. Κρατάμε σκεπασμένο το τηγάνι μέχρι να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά και το ρύζι να γίνει μαλακό, (να μισομαγειρευτεί), για 10 λεπτά περίπου. Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει, ώστε να μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε.
- Με ένα μικρό κουταλάκι γεμίζουμε προσεκτικά ένα – ένα τα καλαμαράκια με τη γέμιση ρυζιού και αφήνουμε λίγο κενό, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι με το μαγείρεμα. Χρησιμοποιούμε αν θέλουμε οδοντογλυφίδες για να τα κλείσουμε. Βάζουμε τα καλαμαράκια προσεκτικά μέσα σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και αρκετό νερό ώστε να σκεπαστούν, αλατοπιπερώνουμε εάν χρειαστεί. Αν μας έμεινε γέμιση τη βάζουμε και αυτή στην κατσαρόλα.
- Αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 30 έως 35 λεπτά περίπου, ή μέχρι το ρύζι να μαγειρευτεί , να πήξει η σάλτσα και να μαλακώσουν τα καλαμαράκια. Ελέγχουμε κατά το μαγείρεμα εάν χρειάζεται περισσότερο νερό, ώστε να μη στεγνώσει η σάλτσα.
- Προσέχουμε να μην παραβράσουν τα καλαμάρια γιατί θα σκληρύνουν.
- Μπορούμε να ψήσουμε τα καλαμαράκια και στο φούρνο. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί τα περιχύνουμε με τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το ελαιόλαδο, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και νερό, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 – 40 λεπτά. Στο τέλος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε για λίγο να πάρουν χρώμα. Μην τ’ αφήσουμε πολύ στο φούρνο γιατί θα στεγνώσουν, και θα σκληρύνουν.
- Σερβίρουμε τα καλαμαράκια ζεστά ή κρύα. Ταιριάζουν με μία δροσερή πράσινη σαλάτα.