Ντολμαδάκια με λάπαθα

20 Νοεμβρίου 2018

Το λάπαθο ιδιαίτερο λαχανικό γεμάτο θρεπτικές ουσίες, φυτικές ίνες και βιταμίνες!!!

 Είχα φέρει απ’ το χωριό και το καλλιεργώ σε γλάστρα… Μαζεύω αρκετά φύλλα κάθε φορά  (στη συνέχεια περιμένω να μεγαλώσουν για νέα συλλογή). Τα χρησιμοποιώ σε πίτες, άλλα φαγητά και σε ντολμάδες όπως αυτή η συνταγή!

Υλικά

  • φύλλα από λάπαθα (μεγάλα, τρυφερά)
  • 1/2 φλιτζ. του τσαγιού για την κατσαρόλα
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • 2 ποτήρια νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

Υλικά για τη γέμιση

  • 400  γρ.  κιμά μοσχαρίσιο ή χοιρινό ή μισό – μισό
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1/3  φλιτζ. του τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • 1/3 φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

Εκτέλεση

  • Πλένουμε τα λάπαθα, και τα αφήνουμε για λίγη ώρα σε νερό με λίγο ξύδι. Κάποια φύλλα που θα είναι πολύ μεγάλα  τα κόβουμε στα δύο ή στα τρία. Κόβουμε τους μίσχους – κοτσάνια αλλά τα κρατάμε δεν τα πετάμε.

 

  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση, ζυμώνουμε τον κιμά με όλα τα υλικά και αλατοπίπερο.

 

  • Έπειτα ξεπλένουμε τα λάπαθα, τα ρίχνουμε σε καυτό νερό να ζεματιστούν λίγο για να μαλακώσουν και τα σουρώνουμε. Παίρνουμε μια κατσαρόλα και απλώνουμε τους μίσχους (κοτσάνια) στον πάτο και αρχίζουμε να τυλίγουμε τα ντολμαδάκια μας (όπως τυλίγουμε τα κλασικά με αμπελόφυλλα). Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με σειρά κυκλικά με προσοχή.

 

  • Αφού τελειώσουμε με το τύλιγμα, ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού από επάνω και τα καλύπτουμε με ένα πιάτο. Προσθέτουμε δύο ποτήρια νερό ή όσο να καλύπτονται ελαφρώς και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 40 έως 45 λεπτά περίπου.  Όσο βράζουν παρακολουθούμε για να μη σωθεί το νερό και τα κάψουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Σερβίρουμε με αυγολέμονο (προαιρετικά) ή με γιαούρτι ή σκέτα με χυμό λεμονιού.
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
Μοιράσου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.