Εκτέλεση

  • Πλένουμε τα λάπαθα, και τα αφήνουμε για λίγη ώρα σε νερό με λίγο ξύδι. Κάποια φύλλα που θα είναι πολύ μεγάλα  τα κόβουμε στα δύο ή στα τρία. Κόβουμε τους μίσχους – κοτσάνια αλλά τα κρατάμε δεν τα πετάμε.

 

  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση, ζυμώνουμε τον κιμά με όλα τα υλικά και αλατοπίπερο.

 

  • Έπειτα ξεπλένουμε τα λάπαθα, τα ρίχνουμε σε καυτό νερό να ζεματιστούν λίγο για να μαλακώσουν και τα σουρώνουμε. Παίρνουμε μια κατσαρόλα και απλώνουμε τους μίσχους (κοτσάνια) στον πάτο και αρχίζουμε να τυλίγουμε τα ντολμαδάκια μας (όπως τυλίγουμε τα κλασικά με αμπελόφυλλα). Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με σειρά κυκλικά με προσοχή.

 

  • Αφού τελειώσουμε με το τύλιγμα, ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού από επάνω και τα καλύπτουμε με ένα πιάτο. Προσθέτουμε δύο ποτήρια νερό ή όσο να καλύπτονται ελαφρώς και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 40 έως 45 λεπτά περίπου.  Όσο βράζουν παρακολουθούμε για να μη σωθεί το νερό και τα κάψουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Σερβίρουμε με αυγολέμονο (προαιρετικά) ή με γιαούρτι ή σκέτα με χυμό λεμονιού.
φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών