Εκτέλεση
- Η παέγια – (paella ισπανικά) είναι παραδοσιακό φαγητό της Ισπανίας. Ένα πιλάφι από ρύζι με σαφράν, το οποίο συνδυάζεται συνήθως με θαλασσινά και λαχανικά.
- Αφαιρούμε από τις γαρίδες το εντεράκι τους με προσοχή και τις πλένουμε. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε 5 φλιτζ. νερό. Βάζουμε στη φωτιά να βράσει, προσθέτουμε τις γαρίδες και βράζουμε για 2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τις γαρίδες, από το νερό και τις τοποθετούμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Το νερό το κρατάμε και ρίχνουμε μέσα το σαφράν (θα το χρησιμοποιήσουμε για το βράσιμο του ρυζιού).
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι, ή ανοιχτή, ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και προσθέτουμε την πιπεριά και τα καλαμαράκια. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγο ακόμα και σβήνουμε με το κρασί. Τ΄ αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- 2. Προσθέτουμε τη ντομάτα και βράζουμε για 10-15 λεπτά. Ρίχνουμε τον αρακά και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ζωμό με το σαφράν και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το ρύζι, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά. Δέκα λεπτά πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε τις γαρίδες.
- Τέλος, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, βγάζουμε το καπάκι, αφήνουμε την παέγια για 10 λεπτά και σερβίρουμε. Καλή όρεξη!!!