Χριστουγεννιάτικο ρύζι

19 Δεκεμβρίου 2018

Ένα  γιορτινό πιάτο που δεν λείπει απ’ το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και όλα τα εορταστικά τραπεζόματα!!! Τέλειος γευστικός συνδυασμός το σπυρωτό ρύζι με τα αποξηραμένα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και τα μπαχαρικά!!!

Υλικά

  • 1 & 1/2 φλιτζ. του τσαγιού ρύζι (σπυρωτό για πιλάφι)
  • 2 κύβους ζωμό κότας
  • ½ φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 200 γρ. κιμά μισό – μισό χοιρινό και μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο (στον τρίφτη)
  • 1 & ½ φλιτζ. του τσαγιού  μηλίτη
  • 1 κ.γ. κοφτό κανέλα (σκόνη)
  • 1/3 κ.γ. γαρύφαλλο (σκόνη)
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο (σκόνη)
  • ½ φλιτζ. του τσαγιού αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα
  • 1 φλιτζ. του τσαγιού μαύρες σταφίδες
  • 1 φλιτζ. του τσαγιού σταφίδες ξανθές
  • 1 φλιτζ. του τσαγιού κράνμπερυ
  • 1 φλιτζ. του τσαγιού κάσιους  καβουρδισμένα
  • 3/4 φλιτζ. του τσαγιού φιστίκια Αιγίνης
  • 1/3 φλιτζ. του τσαγιού κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • Μερικά φύλλα μαϊντανό για το τέλος.
  • 1/3 φλιτζ. του τσαγιού σπόρους ρόδι για το τέλος
  • αλάτι – πιπέρι

Σημείωση: Αφαιρούμε ή προσθέτουμε υλικά όσον αφορά τα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς ανάλογα με την προτίμησή μας…Του ταιριάζουν πολύ και τα ψημένα κάστανα, ψιλοκομμένα δαμάσκηνα, βερίκοκα κ.α.

Εκτέλεση

  • Βράζουμε το ρύζι (για πιλάφι) σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας, αφού ρίξουμε στο νερό και τους κύβους ζωμό κότας. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι. Το βγάζουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τον κιμά. (Μπορούμε να τα ετοιμάζουμε παράλληλα).

 

  • Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ή μία χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, αλάτι πιπέρι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ροδίσει ο κιμάς. Ρίχνουμε την κανέλα το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το 1 φλιτζ. από το μηλίτη ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τα κράνμπερυ, τις σταφίδες, τον υπόλοιπο μηλίτη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις και εξατμιστούν τα υγρά. Στο τέλος προσθέτουμε και όλους τους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

 

  • Ρίχνουμε το μείγμα με τον κιμά στο ρύζι, ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν τα υλικά, και το τοποθετούμε σε φόρμα, ή σε δίσκο σερβιρίσματος ή σε ένα βαθύ μπολ. Στολίζουμε με το μαϊντανό και το ρόδι και σερβίρουμε! Καλή επιτυχία!!!

 

φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
Μοιράσου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.