Εκτέλεση

  • Η βασιλόπιτα της Προβηγκίας (Nότια Γαλλία) – couronne des rois ένα είδος στρογγυλού μπριός με ζαχαρωμένα φρούτα! Σε κάθε μπουκιά… διαφορετική έκρηξη γεύσης!!! Ομολογώ πως έγινε γευστικότατη!!!

 

  • Σ’ ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι. Ανοίγουμε μια λακκούβα και βάζουμε τη μαγιά που αναμείξαμε προηγουμένως με τη κουταλιά της σούπας ανθόνερο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, τα αυγά και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε τα υλικά με το χέρι, για να αποκτήσετε μια αρκετά μαλακή ζύμη. Τοποθετούμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να γίνει σκληρή. Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο αλεύρι. Προσθέτουμε σταδιακά το μαλακό βούτυρο ενώ δουλεύουμε τη ζύμη μέχρι να ενσωματωθεί καλά το βούτυρο. Ζυμώνουμε έντονα για 5 έως 10 λεπτά. Σχηματίζουμε μια μπάλα ζύμης και τη βάζουμε στο μπολ. Καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 6 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, βάζουμε το μπολ με τη ζύμη στο ψυγείο για τη νύχτα.

 

  • Την επόμενη μέρα, βγάζουμε τη ζύμη. Τη δουλεύουμε λίγο για να την χαλαρώσουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 5 λεπτά. Ενσωματώνουμε τους μικρούς κύβους ζαχαρωμένων φρούτων και την απλώνουμε σε μία στρογγυλή φόρμα. Αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη για 2 ώρες. Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό αραιωμένο με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη (προαιρετικά).

 

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 20 – 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και αλείφουμε με τη μαρμελάδα που έχει θερμανθεί με 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και 1 κουταλάκι του γλυκού ανθόνερο. Επικολλάμε τα ζαχαρωμένα φρούτα και στολίζουμε σύμφωνα με την έμπνευσή μας.
  • Τοποθετούμε το φλουρί σε κρυφό σημείο της βάσης. Η βασιλόπιτα μπριός έτοιμη!!!

 

  • Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.

 

φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών