Εκτέλεση

  • Ο παραδοσιακός μουσακάς το πιάτο αναφοράς της ελληνικής κουζίνας!!! Αγαπημένος σε όλους!

 

  • Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες περίπου 1εκ. σε πάχος τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για 20 έως 30 λεπτά. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες.
    Ξεπλένουμε καλά τις μελιτζάνες, τις στύβουμε να φύγουν τα πολλά νερά και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.  Απλώνουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, τις ραντίζουμε  με λίγο λάδι και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 – 200C μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς. Διαφορετικά τις ψήνουμε στο γκριλ. Τις γυρίζουμε να ψηθούν και από τις δύο πλευρές.

 

Ετοιμάζουμε τον κιμά

  • Ζεσταίνουμε σε βαθύ μεγάλο τηγάνι ή σε μια φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τον κιμά και μόλις σοταρισθεί λίγο προσθέτουμε το κρεμμύδι συνεχίζοντας το σοτάρισμα. Ανακατεύουμε και σπάμε τα χοντρά κομμάτια του κιμά. Αφήνουμε να πάρει χρώμα και σβήνουμε με το κρασί.  Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλα, το μπαχάρι, και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά  μέχρι  σωθούν τα υγρά.

 

Ετοιμάστε τη μπεσαμέλ

  • Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα το αλεύρι, μια πρέζα αλάτι και τη βάζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα (χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία) μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τη γραβιέρα και το αυγό χτυπημένο. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.

 

Ετοιμάζουμε το μουσακά

  • Απλώνουμε σε μία στρώση τις πατάτες σε λαδωμένο ταψί με τρόπο ώστε να μην υπάρχουν κενά. Από πάνω βάζουμε σε μια στρώση τις μελιτζάνες. Ρίχνουμε στο μείγμα του κιμά τη γραβιέρα ανακατεύουμε και το αδειάζουμε πάνω στις μελιτζάνες. Ισιώνουμε να πάει παντού και ρίχνουμε από πάνω την μπεσαμέλ.
  • Ψήνουμε τον μουσακά σε προθερμασμένο φούρνο για 40 – 50 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα.