Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα

  • Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι (κρατάμε λίγο για το άνοιγμα των φύλλων), ανοίγουμε στη μέση μία λακκούβα και ρίχνουμε λίγο νερό, το ξίδι και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε ρίχνοντας και άλλο νερό αν χρειαστεί, μέχρι που η ζύμη δεν θα κολλάει στα χέρια.

 

  • Θέλει καλό ζύμωμα διπλώνοντας πολλές φορές το ζυμάρι και μετά το ανοίγουμε με τον ειδική ξύλινη βέργα σε ένα αρκετά μεγάλο φύλλο. Κόβουμε με το μαχαίρι ένα στρογγυλό κομμάτι στη μέση της ζύμης και γύρω – γύρω την κόβουμε σε ακτινωτά κομμάτια τα οποία στοιβάζουμε πάνω στο στρογγυλό κομμάτι αλείφοντας ανάμεσα με βούτυρο ή λάδι και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Τρεις φορές το ανοίγουμε και το κόβουμε ακτινωτά  αλείφοντας  το με βούτυρο και κάθε φορά το αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί.

 

Ετοιμάζουμε τη γέμιση

  • Σ’ ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε τον κιμά με λίγο βούτυρο μαζί με το σκόρδο και τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό. Τ’ αφήνουμε να βράσουν λίγο και να “πιουν” τα υγρά τους. Σε άλλο σκεύος ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τις μελιτζάνες. Τέλος σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε καλά τις ντομάτες, για να γίνουν πηχτή σάλτσα. Ανακατεύουμε όλα μαζί, προσθέτουμε το αυγό και η γέμιση είναι έτοιμη. Το μυστικό είναι: Η γέμιση να μην έχει πολλά υγρά.

 

Ετοιμάζουμε την πίτα

  • Μετά το τελευταίο ζύμωμα… χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί. Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο, ανοίγουμε το δεύτερο και τη σκεπάζουμε. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν απ’ το ταψί για να κλείσουν την γέμιση. Χαράζουμε ελαφρά, αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς  C για 45 έως 60 λεπτά περίπου ανάλογα με το φούρνο μας μέχρι να ροδίσει η πίτα.

 

  • Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.

 

 

 

φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών