Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ βάζουμε 1/2 φλιτζ. χλιαρό νερό και τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στο μείγμα της μαγιάς και κάνουμε ένα αραιό χυλό. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και από πάνω με πετσέτες ή βάζουμε το μπολ σε πολύ χλιαρό φούρνο και περιμένουμε να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου 30΄.

 

  • Σε μία μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Βάζουμε τη ζύμη με τη μαγιά και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο – λίγο χλιαρό νερό μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη, να πλάθεται και να μη κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι ή χλιαρό νερό για να πετύχουμε τη ζύμη που θέλουμε.

 

  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο, τρία ή τέσσερα ίσα κομμάτια (κρατάμε λίγο ζυμάρι για να κάνουμε κάποιο στόλισμα στο τέλος). Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε πάνω το πρώτο κομμάτι από τη ζύμη έτσι ώστε να πετύχουμε ένα φύλλο χοντρό. Λαδώνουμε καλά την επιφάνειά του και πάνω ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι σε φύλλο. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης. (Αν θέλουμε ανάμεσα στα φύλλα βάζουμε σύκα και σταφίδες).  Κάνουμε κάποια σχέδια με το ζυμάρι που κρατήσαμε και στολίζουμε τη βασιλόπιτα – μπουγάτσα – ψωμί.
    Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο 1 ώρα περίπου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 200 βαθμούς C περίπου 1 ώρα ανάλογα με το φούρνο μας.

 

  • Μόλις βγει από το φούρνο, αλείφουμε με τη ζάχαρη που θα τη λιώσουμε στο χλιαρό νερό. Μετά από λίγα λεπτά τη βγάζουμε από το ταψί και την τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσει.

 

  • Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.

 

 

φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών