Εκτέλεση

  • Χριστουγεννιάτικο κέικ (και όχι μόνο)…  της τελευταίας στιγμής!… με φανταστική, ζουμερή γεύση και υπέροχη έκρηξη χρωμάτων που προσθέτουν τα  φρούτα!!!

 

  • Στραγγίζουμε τα φρούτα της κονσέρβας από το χυμό τους και τα στεγνώνουμε πάνω σε πετσέτα κουζίνας. Αν υπάρχουν μεγάλα κομμάτια τα κόβουμε σε μικρότερα.
    Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Σε άλλο μπολ ρίχνουμε τις σταφίδες, τα κράνμπερυ, το ξύσμα λεμονιού, πορτοκαλιού και το κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν όλα με το αλκοόλ και τ’ αφήνουμε στην άκρη.

 

Ετοιμάζουμε το κέικ

  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέσα σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να γίνουν κρέμα αφράτη. Προσθέτουμε τ’ αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά πριν από κάθε προσθήκη αυγού.

 

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ στο μπολ με το βούτυρο, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε τα φρούτα στο μπολ και ανακατεύουμε με μια κουτάλα ή σπάτουλα να ενωθούν τα υλικά. Δεν χρειάζεται υπερβολικό ανακάτεμα για να μη γίνει το κέικ σκληρό.
    Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη και στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί φόρμα, φροντίζοντας να απλωθεί  ομοιόμορφα από άκρη σε άκρη.

 

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 – 160 βαθμούς C για περίπου 1 ώρα και στη συνέχεια σκεπάζουμε την επιφάνεια με αλουμινόχαρτο για να μην ροδίσει υπερβολικά. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 40 – 50 λεπτά και μετά βάλτε δοκιμάζουμε αν ψήθηκε με ένα σουβλάκι βυθίζοντας το στο κέικ. Αν βγει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο. Αν βγει καλυμμένο  με μείγμα από τη ζύμη του κέικ, συνεχίζουμε το ψήσιμο και δοκιμάζουμε ξανά, μετά από 10 λεπτά ψησίματος.
    Μόλις ψηθεί βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει τελείως στη φόρμα. Ξεφορμάρουμε και το φυλάμε σε αεροστεγές κουτί μέχρι την ώρα για σερβίρισμα. Το στολίζουμε με αμύγδαλα ασπρισμένα – ψημένα και κράνμπερυ ή ότι άλλο θέλουμε!

 

  • Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.
φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών