Εκτέλεση
- Διαλέγουμε πράσινα μικρά, πολύ τρυφερά καρυδάκια, πριν δέσει και σκληρύνει το εσωτερικό τους και το εξωτερικό τσόφλι.
- Για να τα καθαρίσουμε βάζουμε οπωσδήποτε γάντια γιατί βάφουν και δύσκολα φεύγει το χρώμα τους. Αρχίζουμε με ένα μαχαιράκι να αφαιρούμε με προσοχή τη λεπτή εξωτερική φλούδα (Αν είναι πάρα πολύ τρυφερά δεν χρειάζεται καθάρισμα). Κόβουμε τις δύο άκρες και τα τρυπάμε με μία χοντρή βελόνα πλεξίματος σταυρωτά. Ή κάνουμε ένα τρύπημα με τη βελόνα από πάνω έως κάτω και γύρω – γύρω κάνουμε απαλές μικρές χαρακιές με κοφτερό λεπτό μαχαιράκι ή τρυπάμε με μικρό πιρούνι.
- Τα ρίχνουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό και τ’ αφήνουμε εκεί 3 μέρες αλλάζοντας κάθε μέρα το νερό 3 έως 4 φορές. Μετά την τέταρτη μέρα αφού αδειάσουμε το νερό και προσθέσουμε καθαρό, βράζουμε τα καρυδάκια για 5 λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα για να μη ζαρώσουν. Αδειάζουμε το νερό και προσθέτουμε άλλο καυτό νερό, που έχει βράσει σε άλλη κατσαρόλα ή σε βραστήρα. Συνεχίζουμε τη διαδικασία ώστε να βράσουν τρεις φορές.
- Τα σουρώσουμε και τα βάζουμε σε φρέσκο καθαρό νερό για 3 μέρες, αλλάζοντας το νερό 3-4 φορές την ημέρα.
- Στραγγίζουμε τα καρυδάκια και τ΄ αφήνουμε στο σουρωτήρι. Μετά βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσει και μόλις λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε τα καρυδάκια στο σιρόπι να βράσουν για 20 λεπτά, ξαφρίζοντας κατά διαστήματα αν χρειαστεί.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να μείνουν μία νύχτα. Την επόμενη βάζουμε στη φωτιά την κατσαρόλα και βράζουμε πάλι για 15 λεπτά.
- Αποσύρουμε και τ΄ αφήνουμε για μία νύχτα ακόμα με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
- Την άλλη μέρα βγάζουμε το καπάκι της κατσαρόλας τη βάζουμε στη φωτιά και βράζουμε μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι.
- Προσθέτουμε και το χυμό του λεμονιού ή τη γλυκόζη, αφήνουμε λίγα λεπτά να πάρει βράση, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Όταν κρυώσει το γλυκό, το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια και το αποθηκεύουμε σε δροσερό σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο.
-
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.