Εκτέλεση

  • Διαλέγουμε ωραία ώριμα κυδώνια. Τα καθαρίζουμε από το χνούδι και τα πλένουμε. Τα σκουπίζουμε καλά και τα κόβουμε σε φέτες. Αφαιρούμε τις φλούδες και το σκληρό εσωτερικό μέρος στο κέντρο με τα κουκούτσια και τα σποράκια τους. Δεν τα πετάμε, τα κρατάμε και τα βάζουμε σε τουλπάνι, γάζα ή τούλι και τα δένουμε καλά.

 

  • Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τις φέτες των κυδωνιών μαζί και το τουλπάνι και προσθέτουμε νερό όσο να σκεπάζονται. Βράζουμε για μια ώρα περίπου μέχρι να βγάλουν τα κυδώνια το ζουμί τους. Τα στραγγίζουμε προσεκτικά, δεν τα ανακατεύουμε για να είναι διαυγές το ζουμί και το περνάμε από πολύ πυκνή σήτα. Τα κυδώνια δεν τα πετάμε θα φτιάξουμε μ’ αυτά κυδωνόπαστο (στη συνέχεια).

 

  • Πετάμε το τουλπάνι με τα φλούδια και βάζουμε το ζουμί να βράσει με τη ζάχαρη. Η αναλογία θα είναι 2 πρός ένα, δηλαδή 2 φλιτζάνια ζουμί 1 φυλτζάνι ζάχαρη. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και την αρμπαρόριζα (δεμένα τα φυλλαράκια με μία κλωστή για να μη σκορπίσουν).

 

  •  Βράζουμε τον πελτέ για 30 έως 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να δέσει. Δοκιμάζουμε … με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγο ζουμί από την κατσαρόλα και ρίχνουμε μερικές σταγόνες σε ένα πιάτο και αν αυτές δεν απλώσουν, (μείνουν στρογγυλές  σαν κομπάκια), τότε καταλαβαίνουμε ότι ο πελτές είναι έτοιμος. Αποσύρουμε αμέσως την κατσαρόλα από την φωτιά για να μην παραβράσει και καραμελώσει. Αφαιρούμε την αρμπαρόριζα
    και αδειάζουμε τον πελτέ ζεστό σε ρηχά φαρδιά βάζα. Πήζει σχετικά γρήγορα!

 

 

φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών φωτογραφία οδηγιών