Kυδώνι πελτές

16 Δεκεμβρίου 2017

Ένα ακόμα γλυκό του κουταλιού από τις ξεχασμένες συνταγές!… Ένα γλυκό που “τρέμει” στο κουταλάκι  είναι διαφανές και το χρώμα τόσο “ζεστό” και “γλυκό” που δεν μπορεί να το περιγράψει κανείς απλά το  θαυμάζει!!!

Υλικά

  • 6 κυδώνια.
  • ζάχαρη ( καθορίζουμε την ποσότητα  ανάλογα με το χυμό που θα έχουμε 2 προς 1 δηλαδή 2 ποτήρια χυμό, 1 ποτήρι ζάχαρη)
  • χυμό λεμονιού
  • νερό

Εκτέλεση

  • Διαλέγουμε ωραία ώριμα κυδώνια. Τα καθαρίζουμε από το χνούδι και τα πλένουμε. Τα σκουπίζουμε καλά και τα κόβουμε σε φέτες. Αφαιρούμε τις φλούδες και το σκληρό εσωτερικό μέρος στο κέντρο με τα κουκούτσια και τα σποράκια τους. Δεν τα πετάμε, τα κρατάμε και τα βάζουμε σε τουλπάνι, γάζα ή τούλι και τα δένουμε καλά.

 

  • Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τις φέτες των κυδωνιών μαζί και το τουλπάνι και προσθέτουμε νερό όσο να σκεπάζονται. Βράζουμε για μια ώρα περίπου μέχρι να βγάλουν τα κυδώνια το ζουμί τους. Τα στραγγίζουμε προσεκτικά, δεν τα ανακατεύουμε για να είναι διαυγές το ζουμί και το περνάμε από πολύ πυκνή σήτα. Τα κυδώνια δεν τα πετάμε θα φτιάξουμε μ’ αυτά κυδωνόπαστο (στη συνέχεια).

 

  • Πετάμε το τουλπάνι με τα φλούδια και βάζουμε το ζουμί να βράσει με τη ζάχαρη. Η αναλογία θα είναι 2 πρός ένα, δηλαδή 2 φλιτζάνια ζουμί 1 φυλτζάνι ζάχαρη. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και την αρμπαρόριζα (δεμένα τα φυλλαράκια με μία κλωστή για να μη σκορπίσουν).

 

  •  Βράζουμε τον πελτέ για 30 έως 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να δέσει. Δοκιμάζουμε … με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγο ζουμί από την κατσαρόλα και ρίχνουμε μερικές σταγόνες σε ένα πιάτο και αν αυτές δεν απλώσουν, (μείνουν στρογγυλές  σαν κομπάκια), τότε καταλαβαίνουμε ότι ο πελτές είναι έτοιμος. Αποσύρουμε αμέσως την κατσαρόλα από την φωτιά για να μην παραβράσει και καραμελώσει. Αφαιρούμε την αρμπαρόριζα
    και αδειάζουμε τον πελτέ ζεστό σε ρηχά φαρδιά βάζα. Πήζει σχετικά γρήγορα!

 

 

φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
φωτογραφία οδηγιών
Μοιράσου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.