Εκτέλεση

  • Ιδιαίτερα αρωματικό, παραδοσιακό γλυκό κουταλιού με φλούδες από κίτρα!!!

 

  • Πλένουμε καλά τα κίτρα, κάτω από τρεχούμενο νερό τρίβοντας με ένα καθαρό σφουγγάρι. Τ΄ αφήνουμε σε στραγγιστήρι να φύγουν τα πολλά νερά, τα σκουπίζουμε, και αφαιρούμε μ᾿ ένα μαχαίρι ή με το ψιλό μέρος του τρίφτη την εξωτερική φλούδα το κίτρινο… ( αν μείνει λίγο δεν πειράζει). Αυτό το εξωτερικό κίτρινο ξύσμα το κρατάμε για να φτιάξουμε ένα καταπληκτικό λικέρ. Αν δε το χρησιμοποιήσουμε αμέσως το βάζουμε στη κατάψυξη.

 

  • Στη συνέχεια κόβουμε τα κίτρα σε 4 ή 8 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθός τους. Αφαιρούμε το σκληρό από το μέρος του κοτσανιού και το πετάμε. Τη σάρκα την κρατάμε σε ένα μπολ. Θα φτιάξουμε με αυτή μαρμελάδα προσθέτοντας και λίγες φλούδες απ’ τα κίτρα.  Και τη σάρκα αν δε τη χρησιμοποιήσουμε άμεσα μπορούμε να την βάλουμε στη κατάψυξη.

 

  • Κόβουμε τις φλούδες σε μικρά μακρόστενα κομμάτια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν, για 4 – 5 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει η βράση. Τα σουρώνουμε και επαναλαμβάνουμε το ίδιο για άλλη μια φορά.

 

  • Τα σουρώσουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με κρύο νερό. Τ᾿ αφήνουμε στο νερό για ένα 12ωρο ή 24ωρο (όσο χρειαστεί) αλλάζοντας το νερό αρκετές φορές, μέχρι να ξεπικρίσουν. Κατά τη διαδικασία αυτή δοκιμάζουμε κόβοντας ένα μικρό κομμάτι και το δαγκώνουμε για να δούμε αν έχουν φτάσει στο επιθυμητό σημείο ξεπικρίσματος.

 

  • Όταν είναι έτοιμα, αδειάζουμε το νερό, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά για αρκετή ώρα και μετά τα απλώνουμε σε μία καθαρή πετσέτα κουζίνας ή ένα τραπεζομάντηλο για να στεγνώσουν. Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια από τα κίτρα και τα βράζουμε για 5′. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιμένουμε, μέχρι την άλλη μέρα.

 

  • Ξαναβράζουμε για 5 – 10 λεπτά ανάλογα με το πόσο βράσιμο θέλουν ακόμα (παίζει ρόλο το μέγεθος και πόσο ώριμα ήταν). Στο τέλος προσθέτουμε και το χυμό τους… βοηθάει ώστε να μη ζαχαρώσει το γλυκό. Αν τα κομμάτια έχουν μαλακώσει από τα πρώτα βρασίματα, τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει μόνο του, μέχρι να δέσει και μετά ρίχνουμε τα κομμάτια κίτρου μέσα στο σιρόπι αφήνοντας να βράσουν λίγα λεπτά μαζί με το σιρόπι. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο, όταν στάξουμε µία σταγόνα σε ένα κρύο πιατάκι ή πάνω στο νύχι μας και η σταγόνα θα σταθεί σαν κόμπος.

 

  • Αφού δέσει καλά το σιρόπι και το γλυκό μας είναι έτοιμο το μοιράζουμε σε γυάλινα βάζα, αποστειρωμένα και κλείνουμε καλά με τα καπάκια τους. Τα τοποθετούμε σε ένα δίσκο ανάποδα και τ’ αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν. Τ’  αποθηκεύουμε σε δροσερό σκοτεινό ντουλάπι ή στο ψυγείο.

 

  • Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.