Εκτέλεση

  • Ετοιμάζουμε πρώτα το μούστο αν δεν είναι έτοιμος κομμένος.  Τον ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε τη στάχτη (κοσκινισμένη) και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
    Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει θα φουσκώνει και θα κάνει αφρό. Με μία κουτάλα τρυπητή αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται και συνεχίζουμε μέχρι να σταματήσει να αφρίζει.
    Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κατακαθίσει η στάχτη στον πυθμένα της κατσαρόλας για αρκετές ώρες και ακόμα καλύτερα για μία νύχτα.

 

  • Την επομένη φιλτράρουμε το μούστο από λεπτή σίτα καλυμμένη με διπλό τουλπάνι ή χάρτινο φίλτρο του καφέ. Επαναλαμβάνουμε το φιλτράρισμα και ο μούστος είναι έτοιμος τώρα καθαρός για να τον χρησιμοποιήσουμε.

 

  • Για να φτιάξουμε το πετιμέζι βράζουμε το μούστο μέχρι να μειωθεί αρκετά. ‘Οσο βράζει θα  μειώνεται η ποσότητα και θα σκουραίνει το χρώμα του.  Θα γίνει ένα παχύρρευστο σιρόπι. Πρέπει να προσέξουμε, να μην το παραβράσουμε γιατί μπορεί να ζαχαρώσει.
  • Από 3 λίτρα μούστο θα πάρουμε περίπου  600 – 650 ml πετιμέζι! αναλόγως με το πόσο πυκνό θα γίνει.

 

  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο και το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα ή μπουκάλια. Αποθηκεύουμε το πετιμέζι σε δροσερό σκοτεινό ντουλάπι. Μπορεί να διατηρηθεί για αρκετούς μήνες έως 2 και περισσότερα χρόνια.

 

  • Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93), απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για επαγγελματικούς σκοπούς, από οποιονδήποτε.
φωτογραφία οδηγιών