Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα ρόδια, βγάζουμε τους σπόρους και τους περνάμε από το μύλο για να πάρουμε το χυμό τους. Εναλλακτικά τα κόβουμε στη μέση και τα στύβουμε σε λεμονοστύφτη. Μετά σουρώνουμε μήπως και ξεπέρασαν κάποια σποράκια.
Βάζουμε σε κατσαρόλα τον χυμό ροδιού, την ζάχαρη, τα πολτοποιημένα αχλάδια ή μήλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα, αφαιρώντας τον αφρό που θα σχηματίζεται.
Όσο η μαρμελάδα βράζει θα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Στο τέλος προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Όταν δέσει ( θα το καταλάβουμε γιατί θα έχουν εξατμιστεί όλα τα υγρά και θα αρχίσει να κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας. Προσοχή όμως μην κολλήσει και την κάψουμε. Αν δεν τη θέλουμε πολύ πηχτή τη βγάζουμε νωρίτερα από τη φωτιά. Μόλις είναι έτοιμη τη μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και την αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.